• Liturgisch centrum Immanuëlkerk

  • Liturgisch centrum Ontmoetingskerk

  • Liturgisch centrum De Rank

Lees meer over de Protestantse Gemeente Waddinxveen.

Protestantse Gemeente

Nieuws en informatie over wijkgemeente 't Spectrum

Wijkgemeente 't Spectrum

Nieuws en informatie over wijkgemeente De Rank

Wijkgemeente De Rank

Het laatste nieuws

Ca. 80 gemeenteleden waren op 15 februari naar de gemeenteavond gekomen. Na het welkom opende ds. Gerard van Viegen de avond met het lezen van Gen. 50: 18-21 en een korte uitleg daarbij. Hierna zongen we met elkaar Lied 991 en ging hij voor in gebed.


Presentatie:
Wout Neutel praatte de gemeente aan de hand van een ppnt presentatie bij over het onderzoek naar de fusie van onze beide wijkgemeenten. Kort werd weergegeven welke stappen er gezet zijn na de gemeenteavond in september 2017:

  • Aanvraag en ontvangst solvabiliteitsverklaringen betreffende het beroepen van een predikant voor de wijkge-meente IK, en het aanstellen als predikant voor beide wijkgemeenten van Anne ter Schuur.
  • Het instellen van een beroepingscommissie met een vertegenwoordiger van de OK daarin. De vertegenwoordigster van de OK geeft kort de stand van zaken weer: gestart met twee kandidaten, dit heeft niet geleid tot een beroep, nieuwe namen van kandidaten zijn opgevraagd, het gaat dus wel langer duren.
  • Het gezamenlijk aanstellen van Anne ter Schuur als predikant voor de beide wijkgemeenten. Zij zal als predikant verbonden worden aan beide wijkgemeenten.
  • Besluit van de beide wijkkerkenraden om een ‘combinatie van de wijkgemeenten’ te realiseren. Tijdens de vorige gemeenteavond heeft de wijkgemeente positief gereageerd op dit voorstel. Dit geldt ook voor de wijkgemeente Immanuëlkerk. De Algemene kerkenraad is positief over dit voornemen en ziet graag een regeling van de combinatie (te maken afspraken) tegemoet om het besluit te bekrachtigen. Bij een combinatie blijven de beide wijkgemeenten zelfstandig met ieder een eigen wijkkerkenraad. In een combinatie wordt een pastor samen gedeeld, in ons geval Anne ter Schuur.
  • Vaststellen van het document ‘Profiel, missie en visie’.
  • Opstellen vernieuwde plaatselijke regeling.
  • Opstellen van en discussie over mogelijke scenario’s en op basis daarvan het nemen van een voorgenomen besluit door de wijkkerkenraad OK over de voortgang van het proces naar fusie. De wijkkerkenraad heeft een aantal discussies gehad over de volgende opgestelde scenario’s:
    1. Verdergaan met het onderzoek van fusie van de beide wijkgemeenten. De wijkkerkenraad vindt het verder gaan zonder vaststellen van een einddatum geen optie.  Een einddatum is echter niet te melden, omdat er pas sprake kan zijn van een fusie als er in de IK een predikant is bevestigd (zie visitatierapport).
    2. Het geheel stoppen van de idee ‘fusie wijkgemeenten’ en het ontvlechten van de samenwerking  is wel als scenario genoemd, maar door de wijkkerkenraad afgewezen.
    3. Het verder uitwerken van de combinatie van wijkgemeenten met de vraag of dit dan het eindstadium is. De wijkkerkenraad zal de combinatie verder uitwerken maar beschouwt dit niet als einddoel en handhaaft haar eerder genomen besluit om op termijn – afhankelijk van het bevestigen van een predikant IK - te komen tot een fusie.

Deze discussies hebben geleid tot het volgende voorgenomen besluit van de wijkkerkenraad OK:

  • het parkeren van het onderzoek naar en overleg over de fusie van beide wijkgemeenten,
  • wat we nu samen doen, blijven we samen doen, inclusief de gezamenlijke diensten en met uitzondering van het gezamenlijk overleg moderamen en wijkkerkenraad (over een deel gezamenlijk overleg betreffende zaken die we samen doen, zullen afspraken gemaakt moeten worden),
  • bij de organisatie van de gezamenlijke diensten neemt de wijkkerkenraad van het betreffende kerkgebouw het voortouw,
  • de IK geeft na het bevestigen van een eigen predikant aan wanneer ze er klaar voor is om het proces van onderzoek naar fusie aan de hand van een vernieuwd stappenplan met einddatum weer op te starten,
  • tot die tijd zullen de wijkkerkenraden hun aandacht vooral richten op het werk in, voor en vanuit de eigen wijkgemeenten.
  • randvoorwaarden als plaatselijke regeling afronden,

Over dit voorgenomen besluit wil de wijkkerkenraad graag de gemeente horen.

  • Meerdere stemmen geven aan positief te zijn wat betreft de keuze om wel door te gaan met werken aan de fusie na een periode van ‘parkeren’. Het is goed om de beschikbare hoeveelheid energie nu eerst te gebruiken voor het werk van, voor en vanuit de wijkgemeenten, maar het realiseren van de fusie IK-OK blijft het einddoel.
  • Er wordt in overweging gegeven ook de gezamenlijke diensten tijdelijk te parkeren om ook hier ruimte en energie vrij te maken met name ten behoeve van de Immanuëlkerk; het is niet erg om met een kleinere groep kerkgangers, die er met elkaar de schouders onder wil zetten, de diensten te houden en financiën moeten hier ook geen rol spelen.
  • Een fusie had al lang moeten gebeuren. De ‘latrelatie’ tussen IK en OK van ca. 30 jaar moet toch tot een fusie kunnen leiden, nu of in de nabije toekomst.
  • Teleurstelling en schaamte wordt uitgesproken dat het allemaal zo moeizaam gaat en zo veel frustraties op-levert. Het is triest dat het niet anders kan. Daarbij moeten we ook naar onszelf kijken.
  • Jongeren kennen het verschil tussen IK en OK nauwelijks en vragen zich af waarom fusie zo lang op zich laat wachten. Ze ervaren ook geen verschil tussen de eredienst in de IK en de OK.
  • Het door de visitatoren aangegeven gebouwenadvies kan een probleem opleveren. Vanuit onze vertegenwoor-diging in het college van kerkrentmeesters wordt aangegeven dat het college over dit onderwerp in gesprek is en niet alleen kijkt naar onze eigen gebouwen maar ook in een breder perspectief van de totale kerkelijke huis-vesting in Waddinxveen.
  • Ook wordt de mening door een aantal gemeenteleden naar voren gebracht om toch helemaal te stoppen met de pogingen om tot een fusie te komen. Als het zo lang duurt, dringt de vraag zich op of het wel de juiste keuze is. Geld mag hierbij niet de doorslaggevende rol spelen. Beter een kleine groep die de schouders er onder zet dan een voortslepend proces dat energie slurpt.
  • Op een vraag of het werken aan, voor en vanuit de eigen wijkgemeente gezamenlijk gebeurt, wordt aangege-ven dat dit voorlopig niet het geval is. Nu eerst een periode zelf aan de slag gaan zonder frustraties over steeds weer overleg. De vragenstelster betreurt dit vanwege het risico van verwijdering.

Ook wordt aangegeven dat bij beide wijkgemeenten er sprake is van kerkmijding (het niet bij de diensten zijn in het niet eigen gebouw). Dat is een zorg en niet bepaald stimulerend om verder te gaan met het proces.  

Wout Neutel sluit dit deel van kennen en horen af. De wijkkerkenraad OK zal met deze informatie haar overleg voortzetten en de wijkgemeente informeren.

Daarnaast zijn er enkele besluiten uit het verleden waarbij de wijkkerkenraden verzuimd hebben de gemeenten te horen. Het gaat hierbij om:

  • Het gezamenlijk houden van de erediensten.
    Wout schetst het initiatief hiertoe, namelijk het de IK de helpende hand bieden aan het begin van het ziekte-verlof van de predikant IK. We hadden toen over dit besluit de wijkgemeenten moeten ‘kennen en horen’ en dat hebben we verzuimd. Op verzoek van de visitatoren en de Algemene kerkenraad melden we dit verzuim.
    Er volgt een korte discussie over de vraag of we met gezamenlijke diensten verder gaan. In het eerdere deel van deze avond heeft de gemeente haar meningen hierover al kenbaar gemaakt.
  • Het gezamenlijk overleggen van wijkkerkenraden en werkgroepen van de beide wijkgemeenten.
    Met name het in gezamenlijk overleg wijkkerkenraden nemen van besluiten betreffende het proces van onderzoek naar fusie is door de visitatoren als verkeerd aangegeven. De beide wijkkerkenraden hebben de gezamenlijk genomen besluiten daarom  in een eigen overleg bekrachtigd.
    Vanuit de wijkgemeente wordt aangegeven dat het toch eigenlijk te gek voor woorden is als je niet gezamen-lijk kunt overleggen. Wout geeft aan dat gezamenlijk overleg ook na het visitatierapport is gecontinueerd en ook in de toekomst desgewenst mogelijk zal blijven, mits besluitvorming maar plaatsvindt in ieders eigen overleg.

In het proces van onderzoek van een fusie is ook de plaatselijke regeling – de regeling waarin wijkgemeenten kunnen aangeven waar ze een afwijkend standpunt innemen ten opzichte van de kerkorde – in concept ver-nieuwd. Er liggen enkele verschilpunten tussen IK en OK waar de gemeente over gehoord moet worden, dan wel over geïnformeerd kan worden:

  • -Beantwoording doopvragen alleen mogelijk voor belijdende leden of ook voor doopleden.
    De wijkkerkenraad OK stelt voor de regeling van de IK over te nemen en het mogelijk te maken dat ook als beide ouders dooplid zijn, zij de doopvragen kunnen beantwoorden om hun kind te laten dopen.
    Er volgen vanuit de wijkgemeente verschillende reacties: van ‘het mag toch niet zo zijn dat we ouders weige-ren hun kind te laten dopen; ouders spreken toch belijden van hun geloof uit bij het beantwoorden van de doopvragen; wat is dan nog de meerwaarde van belijdenis doen?; als er nauwelijks verschil is tussen doop-, en belijdenisvragen, waarom dan niet de ouders proberen te overtuigen belijdenis te doen’.
    Gemeld wordt dat er ouders zijn die zich laten overschrijven naar de IK om hun kind te laten dopen. Duidelijk is het belang van het doopgesprek en het in ieder geval aan de orde laten komen van deze aspecten in dat gesprek.
  • Voorts zijn er twee aspecten – verkiezing predikant (door de gemeente) en de lengte van de ambtsperiode (8 jaar), waar de wijkkerkenraad de gemeente informeert dat zij kiest voor het huidige standpunt van de wijkgemeente OK in de oude plaatselijke regeling.
    Door een gemeentelid wordt ingebracht om flexibeler om te gaan met de ambtsperiode door meer mogelijkheden te hanteren wat betreft de duur van de ambtsperiode, zeker gezien het tekort van ambtsdragers, waardoor nood de wet kan breken.

Tenslotte wordt er een klemmend beroep gedaan om ambtsdragers te vinden. Het kan toch niet zo zijn dat we besluiten om voorlopig aan de slag te gaan met het werk in, voor en vanuit de eigen wijkgemeente, terwijl dat voornemen onder druk komt te staan vanwege een tekort aan ambtsdragers. Dit is de verantwoordelijkheid van de hele gemeente!

Wout nodigt de gemeenteleden uit om na afloop in de hal onder het genot van een drankje nog even na te praten in de hal van de kerk en geeft ds. Gerard van Viegen het woord voor de afsluiting van deze gemeente-avond.

Ds. Gerard van Viegen sluit de avond af met het voorlezen van lied 976 uit het Liedboek

Kerkdiensten

Zondag 21 apr 2024

Ontmoetingskerk
  • 09:00 ds. C.C.A. Melgers, afscheidsdienst ds. P. Wattèl
  • 11:00 Ds. J. Overeem
  • 15:45 Inger Huls, Kerk op Schoot-viering
  • 18:30 Ds. T. Koster, Nieuw-Vennep

Zondag 28 apr 2024

Immanuëlkerk
  • 09:00 ds. C. de Jong, Houten
  • 11:00 Ds. R. de Reuver, Houten
  • 18:30 Ds. J. Overeem (Goud van Oud Zangdienst)

Zondag 5 mei 2024

Immanuëlkerk
  • 09:00 Ds.mw. J.E. Dekker-van Asselt, Waddinxveen
  • 11:00 ds. C.C.A. Melgers

Activiteiten

----------------------
Privacy Verklaring