• Liturgisch centrum Immanuëlkerk

  • Liturgisch centrum Ontmoetingskerk

  • Liturgisch centrum De Rank

Op het moment van schrijven is de eerste projectteamvergadering en de eerste ambtsdragersavond al geweest. We hebben veel informatie opgehaald om het plan van aanpak verder uit te werken en aan te scherpen. 

We zijn blij dat Arend Jan Smits, in het kader van zijn stage voor de opleiding tot kerkelijk werker, met zijn onderzoek een belangrijke bijdrage aan het project wil leveren. Als eerste gaat hij door middel van groepsinterviews in kaart brengen welke ‘dromen’ er zijn over de toekomst van de gemeente en ook hoe deze bijdragen aan de samenhang in de gemeente.

Vervolgens moeten deze dromen óók vertaald worden naar wensen voor het ‘nieuwe’ kerkgebouw. Kortom, hoe willen we gemeente zijn en wat betekent dat voor de eisen die we stellen aan ons toekomstig kerkgebouw? 

Parallel loopt een traject, waarin Alwin Kaashoek van KAAder kerkadvies een hoofdrol speelt, om de huidige kerkgebouwen in kaart te brengen. Welke mogelijkheden zijn er in de huidige situatie? Hoe kunnen ze aangepast worden en welke investeringen zijn daarvoor nodig? Maar ook, wat zouden ze op kunnen brengen bij verkoop? Wat zijn de exploitatiekosten van de huidige kerken? Zouden de huuropbrengsten nog omhoog kunnen? Welke kosten zijn er verbonden aan het gebruik door De Rank van het Coenecoopcollege? Zijn er eventueel mogelijkheden in het nog te bouwen nieuwe Coenecoopcollege en welk prijskaartje hangt daar aan?
Maar ook meer algemene vragen moeten aan de orde komen: Zouden we met de verschillende wijkgemeenten ook met één kerkgebouw toe kunnen? Is het, samen met andere gemeenten, toch mogelijk in Triangel een kerk te bouwen?

Over drie maanden moet er op al deze vragen een antwoord zijn. Want dan begint de spannendste fase: We confronteren de wensen vóór de kerkgebouwen met de mogelijkheden ván de kerkgebouwen en gaan dan keuzes maken en dat uiteraard
tegen de achtergrond van de financiële mogelijkheden van de PGW, ook op langere termijn. Maar voor we in ons project zover zijn zitten we al na de zomervakantie. 

U begrijpt uit bovenstaande wel, voor mij als projectleider weer een uitdagende opdracht: Hoe kunnen we samen een proces vormgeven dat zal leiden tot een vitale gemeente met een passende en toekomstbestendige organisatie en huisvesting?

Wordt vervolgd! 

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Neemt u dan gerust contact met mij op:
Jan Boer | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06-11111538 | http://www.kerkvitaal.nl/