• Coenecoop College, locatie van De Rank

  • Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Na het drama in 1995 waarbij meer dan 8.500 mannen zijn vermoord (ondanks toegezegde veiligheid van de Verenigde Naties), werd het zwaar beproefde en getraumatiseerde leven van de weduwen er iedere dag alleen maar eenzamer op. Niemand die een hand naar hen uitstak. Maar wat kun je als kleine Nederlandse stichting doen? Die vraag stellen we ons dagelijks: toekijken, erover praten of aan de slag gaan? 

Vanuit de bijbelse opdracht en innerlijke bewogenheid is antwoord gegeven en heeft Stichting Proplan in 2015 het idee uitgewerkt om de meest kwetsbaren van deze weduwen op te zoeken in hun eenzame en troosteloze bestaan. Wat we wilden was maar één ding: hulp, hoop en liefde geven. 

Via onze partnerorganisatie MFS Emmaüs in Bosnië maken we dit sinds 2016 bij 45 weduwen praktisch mogelijk. Om de tien dagen komt de 4x4 auto hen opzoeken. Dat is geen luxe, want ze wonen vaak hoog in de bergen en zijn slechts via geitenpaadjes te bereiken. 

Dilemma
Omdat deze weduwen ouder worden, neemt de vraag naar zorg toe, zorg die we hen niet aan huis kunnen bieden. Opnieuw wegkijken en dan maar aan hun lot overlaten? Dat nooit! Daarom zijn we, samen met onze partner in Bosnië, nu meer dan 1,5 jaar geleden, begonnen aan de plannen om een echt zorgcentrum voor deze weduwen en andere ouderen uit deze omgeving mogelijk te maken. Geen eenvoudige opdracht, maar door het gefaseerd te gaan uitvoeren, moet het haalbaar zijn. 
Srebrenica is voor velen een reden om er met een boog omheen te lopen, een uitspraak van Moeder Teresa is: Tegenwoordig is het in de mode om over de armen te praten. Spijtig genoeg is het geen mode om mét hen te praten. 

Dat praten en doen hebben we aangedurfd en in vertrouwen op God en wat door Proplan is beloofd gaan we door. In juli 2019 is de bouw gestart. Zie hier voor meer informatie over het project. Stichting Proplan gaat voorzien in € 750.000,- van het totaal van 1,5 miljoen wat tenminste nodig is. Die andere vijftig procent komt vanuit Bosnië. Mede dankzij grote en kleine giften waaronder hulp van mensen uit De Rank én de rommelmarkt, is er inmiddels een bedrag van € 420.557,- binnen. Kortom, we zijn er nog lang niet! 

Alle beetjes helpen, elke bijdrage is er één voor het zorgcentrum. Daarom wat alternatieve kerstgeschenken zoals: 30 bouwstenen voor € 50,-. Sponsort u liever een koud/warmwaterkraan voor € 27,50 of een wasbak voor € 42,-of een complete douche-­set voor € 50,-? U wilt in deze feestmaand wat extra’s geven? Een complete deur met kozijn kost € 125,-. Doet u mee? 

Dit kan ook: naast het sponseren van bouwmaterialen probeert Stichting Proplan al heel wat jaren een groep vrijwilligers mee te laten draaien in bouwklussen, ook dat helpt weer om de kosten te drukken. Hoe mooi zou het zijn als er vanuit De Rank ook een groep mensen zou kunnen gaan in 2020? Wilt u hierover meer over weten, neem gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag wensen we u allen een gezegende Kerst en een hoopvol 2020 toe!

Willem Pronk, voorzitter en oprichter Stichting Proplan

Coronavirus

Klik hier voor meer informatie en 
veelgestelde vragen over het
coronavirus en De Rank.

Meer informatie

Kerkdiensten