E-mailAfdrukken

Presentaties Groene kerken

Evenement

Titel:
Presentaties Groene kerken
Wanneer:
wo 2 februari 2022, 20:00 - 22:00
Locatie:
Ontmoetingskerk - Waddinxveen, Zuid-Holland
Categorie:
Vorming en toerusting

Omschrijving

Op woensdagavond 2 februari a.s. organiseert de werkgroep Verdieping een drietal presentaties over Groene kerken.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Ontmoetingskerk.

Veel mensen maken zich zorgen over de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit en willen iets doen om het tij te keren. Je kunt zelf een aantal stappen zetten door je levenswijze te verduurzamen. Bijvoorbeeld door meer plantaardig voedsel te eten dat lokaal is geproduceerd. Of door zonnepanelen op je dak te leggen.

Een andere mogelijkheid is om samen als kerkgemeenschap na te denken over de maatregelen, die we kunnen nemen om het kerkbeheer te verduurzamen. Dit is actueel nu De Rank en ’t Spectrum zeer waarschijnlijk samen gaan kerken in de huidige Ontmoetingskerk. Het gebouw moet daarvoor worden aangepast en ook worden verduurzaamd. De kerk kan daarbij een Groene kerk worden.

In Nederland zijn al ruim 300 Groene kerken en moskeeën. Deze kerken worden ondersteund door een landelijke organisatie Groene Kerken. Neem eens een kijkje op www.groenekerken.nl om te zien wat er allemaal op dit gebied gebeurt.

Een citaat van de website: “Vanuit de overtuiging dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben stimuleert Groene Kerken geloofsgemeenschappen om concrete stappen te zetten in verduurzaming”.

Het gaat niet alleen om het verduurzamen van het gebouw, maar om veel meer zaken. “Een kerk mag zich groen noemen als zij actief aan de slag wil gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Van een groene kerk wordt verwacht dat zij met haar leden ieder jaar één duurzame stap zet. Dit kunnen stappen zijn op het gebied van inkopen, omgaan met geld, geloof en inspiratie, beleid, energiebesparing, energieopwekking en omgang met natuur.  Een groene kerk geeft hiermee invulling aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen omwille van de naaste en de God die alles schiep”.

Wat houdt dit nu concreet in? Om hier een beter beeld van te krijgen hebben we drie actieve geloofsgemeenschappen uitgenodigd om hierover te vertellen en vragen te beantwoorden. Hoe hebben zij het aangepakt? Waarmee kun je starten, hoe zorg je dat je de gemeenteleden meeneemt in de stappen, hoe betrek je jong en oud erbij?

De presentaties worden gegeven door: Gert Olbertijn van De Oostpoort uit Gouda (PKN), Fred de Bruijn van St. Jan de Doper uit Boskoop (RK) en iemand van De Lichtkring (PKN) uit Alphen aan den Rijn.

Als u belangstelling heeft voor deze avond moet u zich wel aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van het aantal personen en een telefoonnummer. Graag aanmelden voor 26 januari. U krijgt dan in het antwoord bericht of er nog plaats is en wordt op de hoogte gehouden van wijzigingen i.v.m. coronamaatregelen.


Locatie

Locatie:
Ontmoetingskerk
Straat:
Groensvoorde 3
Postcode:
2742 DJ
Plaats:
Waddinxveen
Provincie:
Zuid-Holland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Ontmoetingskerk

 

Groensvoorde 3
2742 DJ Waddinxveen
Telefoon: 0182 - 614574