Op zaterdagavond 11 april zaten achttien teams, verdeeld over drie groepen, klaar om online de paaschallenge van 2020 te spelen. Via whatsapp en Microsoft Teams waren de teams in de groepen met elkaar verbonden (zie foto's hieronder).

De challenge bestond uit acht verschillende rondes waarin er een bijbels thema centraal stond met de emotie die bij dit thema speelt, gevolgd door een doe, denk, knip, ren, bouw of geluksspel.

  

De uitgevoerde opdracht werd gefotografeerd en via whatsapp verzonden, de spelleiding verdeelde de punten en hield de stand bij. 

  

-Lazarus- Jezus gaat naar zijn vrienden in Bethanië. Hij had namelijk gehoord dat Lazarus ziek was geworden. Echter, Jezus kwam te laat om Lazarus nog te genezen.
Toen Jezus bij het graf van Lazarus kwam werd Jezus erg verdrietig. Iedereen dacht dat het te laat was om Lazarus nog te helpen. Jezus zegt: “Blijf in mij geloven” en daarna wekte hij Lazarus op uit de dood.
Verdriet en liefde liggen vaak dicht bij elkaar. Hoe meer je van iemand houdt, hoe groter het verdriet voelt als je deze persoon moet missen.

Opdracht is vervolgens iemand van het team zo snel mogelijk in een mummie te veranderen en daarvan een foto te maken en te appen. Degene die als eerste een foto stuurt, krijgt de meeste punten. 

   

  

 

-Judas- Judas Iskariot is één van de discipelen van Jezus. En hij verraadde Jezus voor veel geld.
Maar waarom deed Judas dit? Voor het geld? Of was hij teleurgesteld in Jezus?
Emoties als teleurstelling krijg je als je (grote) verwachtingen hebt. Je wilt iets heel graag, en dan gaat het net even anders. Dat is niet leuk. Jezus stelt hier tegenover dat het oké is om fouten te maken. Het overkomt iedereen maar we kunnen het ook altijd weer goed proberen te maken.

Opdracht voor de teams is om een ‘zonde’ op te biechten en de andere teams moeten zeggen of dit waar of niet waar is. Per goed antwoord is er een punt te verdienen.

-Petrus en de haan- Wanneer Jezus gearresteerd is, volgt Petrus hem stiekem. Helaas voor Petrus, herkennen mensen hem als volgeling van Jezus. Petrus zegt drie keer dat hij Jezus niet kent. Zo laat hij zijn beste vriend in de steek. Achteraf schaamt Petrus zich hierover diep. Er kraait dan drie keer een haan net zoals Jezus eerder al voorspeld had.
Schaamte is een gevoel dat je kan hebben als je iets doet waarvan je weet dat anderen zwaar teleurgesteld in je zullen zijn. Gelukkig kunnen wij kiezen weer verder te gaan en ons niet door schaamte te laten tegenhouden.

De opdracht is om zo snel mogelijk een haan te knippen en de foto te appen. De haan die het eerste binnen is en het beste lijkt, krijgt de punten.

  

 

-Kajafas en Annas- Jezus wordt uitgeleverd aan de hogepriesters Kajafas en Annas. De hogepriesters zoeken naar bewijs dat ze tegen Jezus kunnen gebruiken. Ze vinden helaas niets. Ze gaan uiteindelijk zelfs naar leugens zoeken om hem te veroordelen. Als je ziet dat het met een ander beter gaat dan met jezelf, dan kun je daarvan jaloers worden. Richt je niet op wat een ander kan, krijgt of heeft, maar wees dankbaar voor wat jij hebt en kan.

De opdracht luidde om de talenten van een ander te beoordelen door een ‘like’ of een ‘dislike’ te geven. En dat leverde weer punten of, bij deze ronde, aftrekpunten op.

-Pilatus- Pilatus de Romeinse bestuurder zit klaar om Jezus te veroordelen. Hij vernedert Jezus.
Jezus vecht of scheld echter niet terug. Hij laat het over zich heen komen. Hij wil geen koning zijn zoals Pilatus dat is. Machtsspelletje zijn alleen voor mensen met hoogmoed.
Hoogmoed en arrogantie komen vaak voor als mensen zich beter voelen dan anderen.
Macht is niet om te misbruiken, maar om anderen te helpen en juist hen te dienen die het nodig hebben.

De opdracht is om zo snel mogelijk een troon van boeken te maken waarop je ook nog kunt zitten. Wie bouwt de hoogste troon.

  

  

-Dobbelen- Wanneer Jezus aan het kruis hangt, wordt zijn kleding die heel wat waard was ook nog eens verloot door de gokkende Romeinse soldaten in een dobbelspel. Jezus kan en wil er niets meer aan veranderen.
Soms gebeurt er iets in je leven waar je geen controle over hebt en wat vaak ingrijpend is. Dit kan positief uitpakken, maar vaak ook negatief. Jij hebt de keus om jouw situatie te aanvaarden.

De leiding gooide met twee dobbelstenen en bepaalde zo, zonder dat de deelnemers er enige invloed op hadden, wie er plaatsen achteruit moesten of misschien wel van de eerste naar de laatste plaats werd verzet.

-Kruisiging- Jezus’ kruisdood is cruciaal in het christelijk geloof. En het kruis zelf is daardoor het symbool geworden voor christenen. De verticale lijn van het kruis staat daarbij voor de relatie tussen hemel en aarde. En de horizontale lijn staat symbool voor de relatie tussen mensen onderling.
Jezus laat zien dat er ook vergeving mogelijk is. Wij kunnen anderen vergeven en liefde tonen in plaats van haat.

De teams kregen rebussen te zien die zo snel mogelijk opgelost moesten worden.

-Engelen- Wanneer Jezus op Pasen uit de dood opstaat en zijn graf dus leeg is, dan is dit niet te bevatten voor velen. Hoe kan dat nou? Dan zijn er de engelen bij het lege graf als goede boodschappers. Ze geven duidelijkheid in de verwarring en wijzen op de opstanding van Jezus.
Verwarring alom, Jezus wijst je de weg. Hij leidt je door nieuwe en verwarrende situaties waarin je onzeker of verward kunt zijn.

De laatste opdracht was een boodschap maken van paaseitjes en die bij de buren op de stoep leggen. Aanbellen en ze de hartelijke groeten doen. Er waren punten voor de snelst toegestuurde foto én voor de mooiste boodschap.

  

   

   


Jezus haalt je niet weg uit de angst of welke andere vorm van lijden. Hij geeft je allerlei gaven om er mee om te gaan:

‘WEES NIET BANG!’