• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Aad van der Maas zou maart jl. naar Bosnië gaan om gesprekken te voeren over een nieuw programma van de GZB. Zijn taak om een mannengroep in een Albanees kerkje te leiden, zou daardoor een keer door een deelnemer worden overgenomen. Aad en die deelnemer hadden alles samen uitvoerig voorbereid, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Twee dagen van tevoren gingen alle grenzen dicht, er werd een lockdown afgekondigd en alle kerkelijke bijeenkomsten werden verboden.

Die bewuste zondagavond zat ineens iedereen thuis. Geen Bosnië, geen mannengroep. In de weekenden mocht niemand meer de straat op en op andere dagen mocht hoogstens 1 persoon van een gezin na toestemming van de politie de straat op. Maximaal 1 uur! Mensen raakten hun inkomen kwijt, winkels sloten hun deuren en de horeca ging dicht. Spullen verkopen op de markt, vuilnis sorteren en verkopen kon niet meer. Hoe koop je eten zonder verdiensten? 

Weinig mensen binnen het netwerk van de familie van der Maas merkten iets van de schaarse overheidshulp. De GZB gaf via het noodhulpprogramma "Kerken helpen kerken" geld aan een aantal lokale kerken. Voedselpakketten werden verstrekt aan hen die het meest leden. Één maaltijd per dag was soms al haast onmogelijk. Sommige kerkleden hadden geen andere keuze dan te bedelen, toen de regels dat enigszins mogelijk maakten. Er is grote onzekerheid en armoede. Niet alleen voor de bevolking, maar ook voor de kerken. Alle kerkdiensten waren 3 maanden verboden, collecten bleven uit en buitenlandse sponsoren trokken zich terug. Een kerk van ruim 50 leden die 'al' 12 jaar bestond moest noodgedwongen haar deuren sluiten. De reden; geen geld voor zaalhuur. Het ziet er somber uit dat zij ooit nog open zullen kunnen. Er is een lichtpuntje; intussen gaan de kerken stap voor stap weer open. Kleine groepsbijeenkomsten zijn weer toegestaan. Kinderen en ouden van dagen uitgezonderd. Het is een hoopvol begin. De eerste kerkdiensten vonden plaats tussen Hemelvaart en Pinksteren. Joh. 14:18 "Ik laat jullie niet als wezen achter, Ik kom bij jullie terug". Is dat niet heel bijzonder!?

Werkzaamheden in crisistijd
Tijdens hun noodgedwongen verblijf in Nederland is Aad doorgegaan met het online lesgeven op de Bijbelschool. Hij heeft online ook nieuwe lessen weten te ontwikkelen voor gemeenteleden. Daarbij maakt hij gebruik van de online Bijbel lessen van stichting Globalrize. In juni is Aad weer van plan, indien mogelijk, om naar Albanië terug te gaan en zijn werkzaamheden ter plaatse voort te zetten. Chris zal in Nederland blijven om te studeren, maar Dineke en Jos hopen in augustus weer naar
Tirana terug te gaan.

Wonen in Waddinxveen
Zoals u weet verblijft de familie van der Maas tijdelijk aan de Marktstraat 13, te Waddinxveen. Vanaf 1 juli komt hun eigen woning aan de Linzenakker terug uit de verhuur. Zij zullen deze woning niet meer verhuren en aanhouden als uitvalsbasis, mocht de Coronacrisis in Albanië langer duren en/of weer terugkeren. Het verblijf in Nederland was al vanaf het begin van tijdelijke aard. Het is de bedoeling dat de familie van der Maas z.s.m. naar Albanië terug gaat, als dat mogelijk is. 

Stand van zaken fondsenwerving
Op dit moment is het bedrag van € 10.857,- toegezegd waarvan € 5.257,- is ontvangen. Een mooi resultaat waar we u dankbaar voor zijn. Het zou fantastisch zijn als u op een structurele manier (maandelijks) met een bepaald bedrag deze uitzending zou willen ondersteunen. Ook kleine bedragen helpen! Zie hieronder voor meer informatie, waarvoor alvast dank! 

Betrokkenheid vanuit De Rank
Lees hier meer nieuws en hoe u de uitzending van de fam. Van der Maas kunt ondersteunen.

De Thuisfrontcommissie
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.