• Banner Welkom in De Rank
  • Coenecoop College, locatie van De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Twee keer dopen?
Hoe veranderlijk het kan zijn in Albanië ondervind Aad als hij op donderdagavond wordt gevraagd om de zondag daarop een preek te geven in een kerk, waar hij eigenlijk een Fokusi les zou komen verzorgen. De reden hiervan? Het wordt een doopbijeenkomst. Aangekomen bij de kerk in het Noord-Albanese Lac blijkt dat de doop zal plaatsvinden in een rivier vlak bij de snelweg. De kerkleider Bledi kent Aad van de Bijbelschool waar hij vorig jaar is afgestudeerd. Om zijn taken als kerkleider uit te kunnen oefenen werkt Bledi een paar maanden per jaar als bouwvakker in Zwitserland om voor de rest van het jaar kerkleider te zijn.

Zoals geschreven zal de doop in een rivier plaatsvinden. Wat ook verrassend is voor Aad is dat nog niet zeker is of er 6 of 7 mensen gedoopt zullen worden. 1 persoon is er namelijk nog niet uit. Bledi vraagt Aad, 1 van de dopelingen mee te nemen in zijn auto, naar de rivier. Tijdens de autorit blijkt dat deze man; llir de twijfelaar blijkt te zijn. De reden? Llir is al gedoopt, op zijn 13e in de Rooms katholieke kerk. Llir twijfelt aan de zin om tweemaal gedoopt te zijn en vraagt Aad wat zijn mening hierover is. Aad geeft aan dat in de vele kerken die hij kent het gewoon is dat als iemand al gedoopt is dat deze persoon bij een overstap naar een andere kerk niet opnieuw gedoopt hoeft te worden. Llir is dezelfde mening toegedaan, maar het blijkt dat om volledig mee te mogen draaien in de kerk van Lac je gedoopt moet zijn in de kerk van Lac. Llir kan geen kerkleider worden als hij niet gedoopt is in de kerk van Lac en mag hij ook niet deelnemen aan het avondmaal. Aad geeft llir mee dat hij voor zichzelf dan maar moet afwegen of hij zich nogmaals laat dopen of niet.
Aad beseft dat sommige Albanese voorgangers super strikt en duidelijk zijn. Je hebt zwart of je hebt wit en er is geen grijs. Bij morele standpunten is er in Albanië vaak geen middenweg of nuance. Bij de rivier aangekomen preekt Aad uit 1 Korinthe 12. Bledi en een andere man lopen de rivier in en roepen 1 voor 1 de dopelingen naar zich toe om door hen gedoopt te worden. Jawel helemaal als laatste loopt llir naar voren het water in en spreekt uit dat hij zich ook wil laten dopen, al is het voor de tweede keer! Llir straalt helemaal; hij hoort er weer helemaal bij. 

Stand van zaken fondsenwerving

Op moment van schrijven is er € 14.764,- toegezegd, waarvan we € 9.134,- hebben mogen ontvangen. Het aantal vaste gevers is 45 en deze brengen maandelijks het bedrag van € 850,- bij elkaar. Dank u nogmaals hartelijk voor uw giften om zodoende het werk van Aad van der Maas in Albanië mogelijk te maken.

Betrokkenheid vanuit De Rank
Meer nieuws, foto’s en informatie over hoe u kunt meeleven, meebidden en meegeven en hoe u de Nieuwsbrieven kunt ontvangen vindt u hier op de website en op gzb.nl/famvdmaas.
Een gift voor de familie Van der Maas kunt u ook rechtstreeks overmaken naar de GZB op rekeningnummer: NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB Driebergen, o.v.v. “TFC Aad en Dineke van der Maas”.

De Thuisfrontcommissie
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.