• Banner Welkom in De Rank
  • Coenecoop College, locatie van De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

In deze rubriek houden wij u op de hoogte van het reilen en zeilen van de familie Van der Maas, die door onze gemeente, namens de GZB, is uitgezonden naar Albanië om daar te helpen met de opbouw van de jonge maar groeiende Christelijke kerk in het land.

Vanuit Albanië geeft Dineke de volgende update m.b.t. het leren van de taal:

Albanees in een minuut
"Met Google Translate heb je binnen een minuut een Albanese zin vertaald. Maar, of het correct is? En hoe je het uitspreekt? Taal kom je overal tegen en heb je overal nodig: ontmoetingen, de kerk, afspraken bij de dokter en tandarts, winkelen, advertenties, aanplakbiljetten, verpakkingen, tv, radio, krant, folders. En ook als ik over een tijdje vrijwilligerswerk zal gaan doen. Een taalcursus is dan zeker een must. Het is één van de uitdagingen die hoort bij het leven van een “immigrant”.


Sinds oktober ga ik twee ochtenden per week naar een conversatiegroep voor buitenlanders. Een goed begin, maar ik merk dat ik meer nodig heb. Getipt door vrienden ben ik daarom eind januari gestart bij een taalinstituut. Daar ga ik nu de andere 3 ochtenden naar toe. De docente is heel enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Het programma is goed opgebouwd. Het bevat veel praktische oefeningen en steeds wat grammatica. Het geeft me weer nieuwe energie om er tegen aan te gaan. De medecursisten komen uit diverse landen: Jordanië, Turkije, Brazilië, Italië, Zuid Korea, El Salvador, Chili en ook mede Nederlanders.
Hoewel ik tijdens de cursus vorderingen maak, is de praktijk toch weerbarstiger. Het geeft me moed als ik van anderen hoor hoe ook zij met deze complexe taal zitten te worstelen. Iedereen zegt dat het Albanees een erg ingewikkelde taal is.
Zelfs Aad met zijn jarenlange ervaring heeft de laatste maanden nog een extra cursus gevolgd, zodat hij zich ook schriftelijk goed kan uitdrukken. Hij heeft dat inmiddels met een officieel diploma afgerond. Chris en Jos gaan binnenkort beginnen met een cursus Albanees. We zijn benieuwd wat zij er van gaan maken." - Dineke van der Maas (uit deze Blog van 19 februari op de GZB-website)

Betrokkenheid vanuit De Rank
De Thuisfrontcommissie (TFC) ondersteunt de familie Van der Maas door contact te onderhouden, het verstrekken van informatie en ook door voldoende financiële middelen bij elkaar te krijgen om deze uitzending mogelijk te maken.
Doordat de GZB overgaat naar een nieuw financieel systeem kunnen we deze maand geen inzicht geven in de giften die zijn overgemaakt. Wel is er voor dit nieuwe jaar al een bedrag van € 10.255,= toegezegd. Er is echter nog veel geld nodig! Onder aan dit bericht staat de informatie als u ook een (periodieke) gift wilt overmaken.

Verder gepland…

  • Op 1 april zal er in de diensten worden gecollecteerd voor de familie Van der Maas. Van harte aanbevolen uiteraard!
  • Op 13 april en 1 juni zullen nogmaals sponsor-diners gekookt worden door de commissie die ook de maaltijden voor alleengaanden organiseert. Aanmelden kan bij Tonny Twigt: tel. 611102 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Heleen Zandbergen: tel. 630673 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
  • In mei organiseert de GZB een mannenreis naar Albanië en in september een vrouwenreis. Meer informatie over deze reizen is te vinden op de website van de GZB (www.gzb.nl zoek vervolgens op “mannenreis” of “vrouwenreis”).
  • Van 18 juni t/m 23 juli zal de familie Van der Maas verlof hebben en in Nederland zijn. Er is uiteraard in die periode gelegenheid om hen te spreken en ervaringen uit Albanië van hen te vernemen. Dit kan op uiteraard op eigen gelegenheid en wij zullen u t.z.t. informeren over de mogelijkheden die wij hiervoor zullen organiseren.

Meer nieuws, foto’s en informatie over hoe u kunt meeleven, meebidden en meegeven en hoe u de Nieuwsbrieven kunt ontvangen kunt u hier vinden: famvdmaas.derankwaddinxveen.nl en gzb.nl/famvdmaas.

Een (eenmalige) gift voor de familie Van der Maas kunt u ook rechtstreeks overmaken naar de GZB op rekeningnummer: NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB Driebergen, o.v.v. “TFC Aad en Dineke van der Maas”.
Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook altijd één van de TFC-leden aanspreken.

De Thuisfrontcommissie