• Liturgisch centrum Ontmoetingskerk

  • Inrichting Ontmoetingskerk

  • Inrichting Immanuëlkerk

  • Liturgisch centrum Immanuëlkerk

×

Bericht

Failed loading XML...

Wijkgemeente ’t Spectrum is ontstaan uit het samengaan van de wijkgemeenten Immanuëlkerk en Ontmoetingskerk. Deze twee wijkgemeenten maakten deel uit van de Protestantse gemeente te Waddinxveen.

De Protestantse gemeente te Waddinxveen is op haar beurt gevormd als gevolg van een vereniging van de Hervormde Immanuëlkerk Gemeente en de Gereformeerde Kerk te Waddinxveen.

De Immanuëlkerk Gemeente vond haar oorsprong in de Gereformeerde Bondsrichting binnen de Nederlands Hervormde Kerk. In 1940 heeft een groep mensen zich afgescheiden en is verder gegaan als de vereniging “Wet en Evangelie”. Uit die vereniging is de Immanuëlkerkgemeente voortgekomen. Na veel omzwervingen is in 1964 het kerkgebouw aan de Beatrixlaan in gebruik genomen. In 1998 is de confessioneel hervormde gemeenschap De Rank ingekaderd in de Immanuëlkerkgemeente.

In november 1866 werd in Waddinxveen een zelfstandige (afgescheiden) gemeente gesticht onder de naam ‘Christelijke Gereformeerde Gemeente’. In 1892 werd de naam van de gemeente veranderd in ‘De Gereformeerde Kerk te Waddinxveen. Vanaf 1925 kerkte de gemeente in de ‘Kruiskerk’ aan de Kerkweg. In 1969 nam de Gereformeerde Kerk een tweede kerkgebouw in Waddinxveen in gebruik. Als eerste kerk in Nederland werd, tezamen met Rooms-katholieken, een kerkgebouw gebouwd en in gebruik genomen: de Ontmoetingskerk. Na diverse uitbreidingen en aanpassingen aan de Kruiskerk zag de kerkenraad zich in 1992 genoodzaakt om dit kerkgebouw te verkopen aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Na de verkoop van de Kruiskerk kerkt de gehele gemeente in de Ontmoetingskerk dat vanaf 1 januari 2010 volledig in eigendom is van de Protestantse gemeente te Waddinxveen.

Al vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw zochten de gemeenten toenadering om te komen tot samenwerking op diverse terreinen. Dat resulteerde o.a. in afspraken over de liturgie, kanselruil etc. Na de vereniging tot Protestantse gemeente werd de wens tot samenwerking alleen maar sterker. Maar het duurde tot zondag 29 november 2020 dat de twee wijkgemeenten konden samengaan. Voordat die samenvoeging daadwerkelijk kon plaatsvinden, moesten er op grond van de kerkorde een paar dingen gebeuren. Die nieuw te vormen wijkgemeente moest een zgn. plaatselijke regeling en een beleidsplan opstellen en dit met beide gemeentes bespreken. Uitgangspunt bij de plaatselijke regeling om te komen tot een kleinere kerkenraad en een grotere betrokkenheid van de gemeente bij de dingen die de gemeente doet. Er is gekozen voor een model van een kerkenraad met werkgroepen. Deze werkgroepen hebben een bepaalde mate van autonomie maar wel binnen de kaders van het beleidsplan. Voor het maken van dit beleidsplan hebben we eerst een nieuwe missie en visie opgesteld door een werkgroepje uit de gemeenten.

 

Kerkdiensten

Zondag 28 apr 2024

Immanuëlkerk
  • 09:00 ds. C. de Jong, Houten

Zondag 5 mei 2024

Immanuëlkerk
  • 11:00 ds. C.C.A. Melgers

Donderdag 9 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 09:30 ds. C.C.A. Melgers, Hemelvaart van de Heer

Zondag 12 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 11:00 pastor M. Lems-Groeneweg, Nieuwerkerk a/d IJssel

Zondag 19 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 11:00 ds. C.C.A. Melgers en pastor M. Sonneveld, Pinksteren

Activiteiten