• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

 Archief liturgische schikkingen De Rank 

Hieronder worden de liturgische bloemschikkingen in de Stille Week en Pasen 2014 beschreven en getoond.

De basis: De basis van de schikking is een poort. Een poort geeft de overgang aan; je komt van buiten en gaat naar binnen, of andersom. De poort staat ook voor ons zoeken naar stilte. Vanuit ons dagelijks leven gaan we als het ware een poort door om ons te bezinnen op wat van waarde is voor ons persoonlijk leven en ons samenleven. In de stilte kunnen we op adem komen, om vervolgens met hernieuwde energie weer in beweging te komen. De hedera in de poort staat voor hoop, hoop op de Messias. De poort staat ook voor de Opstanding van Jezus – het Licht van Pasen straalt door de open poort naar buiten.

 

Palmzondag – 13 april 2014

Stil rijdt Hij daar…
De zachtmoedige koning.
Verwachting hoog gespannen.
Door de poort gegaan verstomt het gejuich zo stil.
Trouwe God leg Uw zegen op ons leven.

De verschillende kleuren in de doeken symboliseren het feest van de intocht. Paars-rode bloemen als kleur voor deze dag naar Pasen toe. Als teken van zegen zien we bij de poort twee grote bladeren als zegende handen. De komst van de Koning brengt zegen mee voor de mensen…alleen anders dan verwacht! Klik hier voor een aantal foto's.


 

Witte Donderdag - 17 april 2014

Mij dorst – want Ik ben ook een mens als gij,
ook Mij valt ’t zwaar om zoveel pijn te dragen.
(bron: gedeelte uit “Een boom in de wind”, Nel Benschop).

De basis kleur is paars in deze schikking als kleur naar Pasen toe. Bij de poort staan witte tulpen. De tulp zelf staat voor gebed. De bloeiende witte tulpen staan voor de Messias: teer en toch vol kracht. Als teken van stilte (begin van de stille week) is de bloem Protea dichtgebonden met paars lint/ touw. De wijn en brood als teken voor de laatste maaltijd voor Pasen en de wijn en de spons ook als teken voor de woorden van Jezus aan het kruis: “Mij dorst”. Klik hier voor de foto's in groter formaat.


 

Goede Vrijdag – 18 april 2014

"Aan het einde daarvan, in het negende uur, gaf Jezus een schreeuw en riep luid: 'Eli, Eli, lama sabachtani?' Dat wil zeggen: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?'" – Zijn ultieme overgave.

We gedenken het lijden en sterven van Jezus. Er staat een kruis achter de poort. Zijn ultieme overgave wordt gesymboliseerd door de overgang van witte tulpen voor de poort naar de rode tulpen bij het kruis. Tulpen weer als teken van gebed en de bloeiende bloemen als symbool voor de Messias: teer en toch vol kracht. Rood als symbool voor het bloed van Jezus. De donkere/ zwarte stenen bij de poort staan voor de dood en het graf. 


 

Stille Zaterdag – 19 april 2014

't Waren uren vol haat, gehoon en bespotting.
Momenten van pijn, geschreeuw en verdriet, tot het moment,
dat Jezus het uitriep: "Het is volbracht", en Hij het aardse verliet.

Aan het begin bevinden we ons nog in de schaduw van Jezus’ kruisdood. Door gedenken en bidden groeien we toe naar het Licht van de overwinning op de dood. Ook in deze schikking staan de witte tulpen weer voor gebed. Het witte doek verhult nog iets van de komst van het Licht [ groot formaat ]


 

Pasen – 20 april 2014

Stilte. Weldadige stilte daalt neer. Licht straalt door de open poort van het graf. Een stem noemt je naam. Nieuw leven bloeit. 

De poort symboliseert in deze schikking het open graf. Door deze open poort schijnt nu licht. In de stilte van de tuin bloeien witte bloemen. Ze vertellen over het leven, dat sterker is dan de dood [groot formaat ]