• Banner Welkom in De Rank
  • Coenecoop College, locatie van De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Tijdens de vieringen in de Stille Week en op Paasmorgen is aandacht besteed aan een aantal Ik Ben-woorden van Jezus. Wie is Hij? Wat betekent Hij voor u en jou? Hoe zien wij Hem?

Dat ‘zien’ is in de basis van alle schikkingen verbeeld door de opening in het midden van de schikking, als het ware een oog waarmee Hij ons ziet en waarmee wij opzien naar Jezus. De ondergrond van de schikkingen in de Stille Week is paars, de kleur van soberheid, bezinning en inkeer. Op Paasmorgen is de ondergrond wit gekleurd, een verwijzing naar de reinheid door de opstanding van onze Heer, Jezus Christus.

Op ⬅️Witte Donderdag staat het woord ‘Ik ben het brood dat leven geeft’ centraal en vieren we het Heilig Avondmaal. In het midden van de schikking zien we brood, er omheen rode druiven en uitlopende takjes waarbij brood en druiven uiteraard symbool staan voor het brood en het avondmaal en de uitlopende takjes voor het leven.

Op Goede Vrijdag➡️ staan we stil bij ‘Ik ben de Goede Herder’. We zien een herdersstaf, donkere wol en 3 kruizen in de schikking. De herdersstaf symboliseert de Goede Herder, de donkere wol staat voor de zonden van de wereld die Hij voor ons droeg en de 3 kruizen verwijzen naar Golgotha.

Op ⬅️Stille Zaterdag zijn we stil maar gloort er al Licht want Jezus zegt: ‘Ik ben het Licht voor de wereld’. Vanuit het midden van de schikking straalt er licht op het gesloten graf (de steen) en de wereld voor de schikking. Vanuit het Licht zien we hedera en bloemen die bijna ontluiken, want het grote Licht is niet ver meer.

➡️Pasen: we zien een leeg kruis, omstraalt door licht en een weggerolde steen naast de schikking, allemaal symbool voor de opstanding van Jezus want hij zegt: Ik ben de opstanding en het leven. Rond het licht wordt het leven gesymboliseerd door uitbundig bloeiende bloemen. Voor de schikking zien we elementen van alle schikkingen uit de Stille Week terug, als teken van het leven: we mogen alles, zorgen en verdriet, vreugde en blijdschap, bij Jezus brengen.

 

Klik op de foto's voor een vergroting