• Banner Welkom in De Rank
  • Coenecoop College, locatie van De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Eliza Nzomo's droom om het hele jaar door groenten te hebben om haar gezin duurzaam te voeden, is uitgekomen na de bouw van twee zanddammen (Kwa Ndele en Kyumbuni) in samenwerking met NACODEV-NGO.
Als lid van de Ndekya-groep in de Mbembani-gemeenschap haalden ze ongeveer zes kilometer verderop water. Dit beetje water mocht alleen voor huishoudelijke doeleinden worden gebruikt. Eliza besteedde zes uur aan het halen van water en gebruikte de resterende tijd om als losse arbeider te werken om haar gezin van een maaltijd te voorzien.

Eliza met haar 2 dochters Mercy en Carol   

Vóór de bouw van de twee dammen was het leven ondraaglijk. Haar drie kinderen Mercy, Carol en Mutua konden niet goed eten. Ze zegt: "Aanvankelijk probeerde ik wat eenvoudige landbouw uit te oefenen door direct na het regenseizoen vanuit een tuin producten te verbouwen om voor mijn gezin te zorgen. Maar het initiatief was van korte duur omdat de Ivutini-stroom al snel opdroogde voordat ik mijn spinazie en boerenkool kon oogsten. Mijn kinderen verhongeren dan weer bijna." Dit kwam doordat er geen dammen waren die meer water konden vasthouden voor de landbouw.
Omdat ze geen alternatief had, moest Eliza doorgaan met het zoeken naar losse banen in de buurt om in de basisbehoeften van het gezin te voorzien, waaronder het hebben van ten minste één maaltijd per dag. Ze zegt: "Vroeger werkte ik samen met mijn kinderen op de boerderijen van andere mensen om een maaltijd voor de dag te krijgen."

Door tussenkomst van NACODEV in samenwerking met Agri-NEXT level begon in 2021 de bouw van de Kwa Ndele en Kyumbuni zanddammen en ook met tuinbouwtrainingen. Dit was een droom die uitkwam voor Eliza's familie nadat ze zoveel geleden hadden doordat er geen water beschikbaar was voor de tuinbouw.

Eliza met haar 2 dochters Mercy en Carol   

Tuinbouw is al lang haar passie. Het project van de twee dammen samen met de tuinbouwopleidingen was voor haar een eyeopener. Tijdens een één-op-één-interview zei Eliza: “Nadat ik trainingen had gevolgd, met name over wanneer het de beste tijd is gewassen te planten, besloot ik om mij hier volledig voor in te zetten om een verandering in mijn gezin teweeg te brengen. Ik werk niet langer als arbeider op de boerderijen van andere mensen sinds ik mijn eigen agro-bedrijfsboerderij ben begonnen met het water wat nu veel langer beschikbaar is.

Momenteel is Eliza één van de leidende tuinbouwers binnen de gemeenschap. Haar twee dochters Mercy (15 jaar oud) en Carol (13 jaar oud) helpen haar op de boerderij als ze niet op school zijn. Het geld wat ze verdient met de tuinbouw heeft haar droom doen uitkomen om haar gezin te voeden en ervoor te zorgen dat ze alle schoolkosten van de kinderen kan betalen. "Van wat ik verdien met de verkoop van groenten (spinazie en boerenkool) koop ik eten voor mijn gezin en met het resterende geld betaal ik het schoolgeld voor mijn kinderen", voegde ze eraan toe. Naast gezonde maaltijden van haar boerderij, is Eliza een gelukkige vrouw nadat ze haar inkomen aanzienlijk heeft verhoogd. Ze heeft een door waterpomp op zonne-energie kunnen kopen waarmee ze haar productie enorm kon vergroten. Ze is alle partners enorm dankbaar voor de beschikbaarheid van het water.

Bekijk hieronder een video van de viering direct na de installatie van de Katunge waterbron (Kenia):