• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Tijdens de inloopochtend van 14 januari volgden we de lezing van mevrouw Zijlstra. Na lange tijd weer eens een presentatie zonder PC en beamer. Gewoon uit het hoofd. 

Peter begon met het lezen van Leviticus 23 en maaide daarmee, zonder het zich bewust te zijn, een stukje van de presentatie voor de voeten van mevrouw Zijlstra weg. Als niet Joodse is zij als vrijwilligster werkzaam in de synagoge in Sliedrecht. Een geweldige presentatie gelardeerd met leuke Joodse verhalen die haar onderwerpen nog eens extra duidelijk maakten. Een paar wetenswaardigheden, wil ik u niet onthouden.

Dat ‘heilig’ als ‘anders’ mag worden gelezen, wist ik al maar niet dat bijvoorbeeld de Sabbat op vrijdagavond om 18.00 uur al begint en tot zaterdag 18.00 uur duurt. Ook nieuw was het feit dat vrouwen niet naar de synagoge hoeven te gaan omdat zij in het dagelijks leven al zoveel doen aan het houden van de leefregels.

Leefregels die in de Thora, de eerste 5 boeken van de Bijbel, zijn gegeven. Wist u dat het keppeltje ook gezien wordt als een gebogen hand die zegenend op het hoofd rust? Na de begrippen werden de feestdagen, zo veel mogelijk, doorgenomen. Hierbij kwamen onder andere Pesach, Jom Kippoer en het Loofhuttenfeest aan de orde. Ook niet bijbelse feestdagen werden voor het voetlicht gebracht zoals: Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar), Poerim (Lotenfeest) en Chanoeka (Lichtjesfeest). Mevrouw Zijlstra toonde ook aan hoe de feestdagen gekoppeld zijn aan het leven en sterven van Jezus. Denk hierbij eens aan de verlossing door het bloed van het Lam en het bloed van een lam dat in Egypte aan de deurpost werd gesmeerd.

Iedereen was zeer onder de indruk van deze presentatie die, zoals reeds gezegd, niet alleen informatief was maar ook, op sommige momenten, komisch. 

Op 10 maart houdt de heer Zwemer een lezing over ‘Gevangenenzorg’. 

Iedereen, jong en oud, is weer van harte welkom. Vanaf 9.30 uur staan de deuren van de Immanuëlkerk weer open en is de koffie klaar. Tot dan!

Peter van der Laarse