• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Het duurt nog even. Over iets minder dan een jaar verschijnt de NBV21. In 2004 verscheen de Nieuwe Bijbelvertaling, een groots project waar jaren aan is gewerkt.

Ik herinner me nog dat ik ‘m kocht en meteen ging lezen in het Bijbelboek Esther. Door de vertaling ervoer ik de sfeer van het oud oosterse, Perzische hof: ‘een feestmaal voor rijksgroten en hoge functionarissen’, ‘een mozaïekvloer van porfier, albast, parelmoer en gekleurde stenen’ met ‘rustbanken van goud en zilver’, ik las over eunuchen, haremwachters en satrapen (wie allemaal?), over de gouden scepter van koningin Esther en de instelling van het poerimfeest op de veertiende en vijftiende dag van de maand adar.

Ik had het Bijbelboek uit voor ik er erg in had. Dit is heel knap en vooral een zegen, wanneer een Bijbelvertaling je zo kan meeslepen. Ook de vertaling van de brieven van Paulus vond ik adembenemend – deze zat nog meer op de huid van de gedreven apostel. Zijn hartstocht, zijn ergernis, zijn denkkracht waren naar mijn idee meer voelbaar dan bij andere vertalingen.

Toch kwam er kritiek, van lezers en theologen. Deze kritiek heeft men zeer ter harte genomen. Geen enkele vertaling is onfeilbaar. Van meet af aan is daarom gezegd, we gaan voor een revisie en verwerken tal van reacties om te komen tot een nog betere vertaling. Om een punt te noemen, de zogenaamde ‘eerbiedskapitalen’ komen terug (een kapitaal is een hoofdletter). Wanneer in de NBV ‘hij’ verwijst naar God of Jezus, dan wordt ‘hij’ met een kleine letter geschreven. Dat geeft soms verwarring bij het lezen, verwijst ‘hij’ nu naar God of naar bijvoorbeeld een apostel? Voor de duidelijkheid bij het lezen én om de eerbied aan te geven, vertaalt de NBV21 voortaan met Hij.

Ik kan haast niet wachten tot oktober 2021. Tegen die tijd zal ik zeker een gespreksdienst of een toerustingsavond over Bijbel vertalen houden.
Wie meer wil weten kan op de site terecht nbv21.nl of het tijdschrift Met andere woorden bestellen of hier downloaden. De uitgave van oktober is geheel gewijd aan de nbv21.

ds Harald Overeem