• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Aanstaande zondag 30 mei is het de zondag van de Vervolgde Kerk. 's Morgens gaat ds. Gert van van Bos uit Ede voor.
De avonddienst wordt geleid door onze eigen predikant ds. Harald Overeem.
Beide diensten zijn toegankelijk voor maximaal 30 mensen per dienst en worden ook beide uitgezonden via Youtube.

? Lees hier de preeksamenvatting van de avonddienst (vanaf zondagavond)

✒ Aanmelden voor de diensten
Kinderen aanmelden als je zelf niet naar de ochtenddienst gaat

Bij de avonddienst
De torenbouw in Babel – dit verhaal in Genesis 11 is een prachtig staaltje vertelkunst. Er komen woordspelingen in voor. Voor de Babyloniërs had de naam Babel een bijzondere betekenis, namelijk ‘godenpoort’. Wanneer een Hebreeër het woord in de mond nam, had het een andere betekenis, namelijk ‘verwarren’. En als je het Hebreeuwse woord voor verwarren omkeert, dan krijg je baksteen. Inderdaad, de bakstenen waarmee men die toren wilde bouwen. Is dat niet grappig? Bij deze woordspeling schrijft de Joodse rabbijn Jonathan Sacks in zijn verklaring bij het Bijbelboek Genesis: ‘Het resultaat van menselijk gedrag is vaak het tegendeel van wat werd beoogd.’ Ieder seintje heeft zijn geintje.
In de preek ga ik in op de vraag wat de bouwers nu precies tot stand wilden brengen. Op dit punt heb ik weer wat nieuws geleerd – dat geef ik graag door. Kort gezegd is dat: een hoofdthema in Genesis 11 is ‘een heilige plaats voor God’. Om dat te verhelderen zeg ik iets over de eerste elf hoofdstukken van Genesis en over de oud oosterse waarin de torenbouw van Babel staat.
Ook ga ik in op de vraag of de straf die God gaf heeft geleid tot verwarring onder de volken, tot nationalisme en alle ellende die daar bijkomt (de 20e en 21e eeuw brachten verschillende ideologieën voort met als motto ‘eigen volk eerst’). Deze terechte vraag werd me gesteld na de preek met Pinksteren waarin ik de torenbouw van Babel plaatste tegen de achtergrond van de uitstorting van de heilige Geest.
Van harte welkom en weet je betrokken bij de beide diensten van deze dag.

Afscheid stagiair Heime Leenman
In deze avonddienst nemen we ook afscheid van Heime. Hij zal een woordje voor ons hebben, ik zelf spreek hem ook toe en geef hem – uiteraard! – de zegen mee. We hopen dat hij zijn weg zal vinden en dat hij, waar dan ook, zijn Heer zal dienen.
ds Harald Overeem

 

Inzameling van de gaven
U kunt de collectes van deze zondag vinden in De Rank-app en er ook via de app aan geven. 
Ook kunt u uw gaven overmaken op rekeningnr: NL51.RABO.0373.7316.98 tnv CvK Protestantse Gemeente te Waddinxveen. Het collectebedrag is met een verdeelsleutel 55%-45% bestemd voor respectievelijk de diaconie en Kerkbeheer voor onze eigen wijkgemeente. Van harte bij u aanbevolen! Lees hier over hoe u een bijdrage kunt overmaken.

Virtueel koffiedrinken na de dienst
Na de dienst is er de mogelijkheid om met elkaar 'virtueel koffie te drinken' en na te praten. Klik hier voor meer informatie.

[ ? Lees hier alle informatie over de corona maatregelen in De Rank ]