• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Vandaag is het de tweede adventszondag en zijn we weer een stapje dichter bij het wonder van kerst. In deze wereld waar van alles aan de hand is, mogen wij uitkijken naar ‘Het Licht’, naar de komst van de Redder, die hoop voor toekomst brengt voor alle volken. En deze hoop, willen we ook delen met de kinderen van de kindernevendienst. We starten vandaag het kerstproject; Thuis in Bethlehem, dit project zal doorlopen tot en met eerste kerstdag. Tijdens dit project staan de verhalen van Ruth centraal. De verhalen staan in het teken van hoop voor een nieuwe toekomst vanuit het perspectief van een vluchteling.

We zijn vorige week gestart met de verhalen met Ruth, die gelinkt zijn aan dit kerstproject. De lijn van het project zal als volgt worden uitgezet: Noömi is met haar man en zoons gevlucht naar Moab, maar nu het donker is geworden in haar leven verlangt Noömi terug naar haar vaderland. Ruth, haar schoondochter kiest ervoor haar te blijven steunen en gaat met haar mee om vreemdeling te worden in Betlehem. Door Boaz mag zij zich welkom voelen. Door hem kunnen Noömi en Ruth thuiskomen in Betlehem.

Boaz laat ons zien hoe wij instrumenten van God kunnen zijn, door Gods liefde ook aan de vreemdeling uit te delen. God maakt een nieuw begin door het huwelijk van Boaz en Ruth. Samen krijgen ze een zoon, die ze Obed noemen. Gods licht breekt door in het leven van Noömi, Ruth en Boaz. Obed, zijn naam betekent knecht, wijst vooruit naar Gods Zoon. Obed is de grootvader van David. Uit Davids familie zal in Betlehem de Messias geboren worden. Jezus zal de Knecht van de Heer zijn en redding brengen aan een wereld die verloren leek te zijn. Thuis in Betlehem ontstaat hoop voor de toekomst.
Het kindermoment zal worden gedaan door een van de leiding of ds. Harald Overeem. Tijdens alle kindermomenten wordt elke keer een couplet en het refrein van het liedje ‘Lichtje aan de horizon’ gezongen. Er zijn elke week een aantal kinderen, die dit lied voor zullen zingen. Voor de kinderen is het leuk als zij dit lied met kerst helemaal mee kunnen zingen. Wellicht kunt u het lied thuis ook eens opzetten:


In de projectverbeelding is een silhouet te zien van Boaz die zijn handen uitsteekt naar Ruth en Noömi. Hij heeft Ruth gezien, heeft oog voor haar omstandigheden en luistert naar haar verhaal. Boaz deelt zijn rijkdom uit aan Ruth aan Noömi. Wees dienstbaar aan God zoals je bent en Ik maak het goed.
De kleur van het figuur van Boaz is helder paars waar rose-rood door komt. Boaz heeft oog voor zijn naaste. Door het gedrag van Boaz veranderd de situatie van Noömi en Ruth, het licht komt door in hun leven. De delende Boaz en de dienende Boaz bewijzen dat Gods woorden waar zijn en het leven beter maken.