• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Viering Avondmaal
Zondagmorgen zullen we, zo hoop ik!, met velen bij elkaar komen om te zingen, te bidden, te luisteren en brood en wijn te ontvangen.
Het raakt me dat we op de zondag waarop de versoepelingen ons meer ruimte geven we met elkaar het Avondmaal mogen vieren.
Ik hoop werkelijk dat dit de toon zet voor het leven van ons als gemeente: afhankelijk van Jezus en betrokken op elkaar.

Ook wie thuis de dienst volgt – of je nu wel of niet ‘meedoet’ met brood en wijn – mag zich betrokken weten. Het hart van de gemeente is Jezus Christus en Hij brengt ons niet alleen bij de Vader, maar verbindt ons ook aan elkaar. Juist nu is het van belang dat we beseffen dat we elkaar gegéven zijn.
Hier vind je de handreiking voor het thuis meevieren van het Heilig Avondmaal.

Begin Lijdenstijd
Ook bijzonder is het dat we de lijdenstijd ingaan met de viering van het Avondmaal. Zelf heb ik dat nooit zo meegemaakt. Het maakt meteen duidelijk hoe wij, ieder persoonlijk, deze tijd in mogen gaan: we bezinnen ons op de weg van Jezus naar het Golgotha. Wat heeft zijn weg van lijden ons te zeggen, waar raakt dat ons, welke hoop biedt dit ons? Om deze veertigdagentijd een stimulans te geven, kun je gebruik maken van de veertigdagentijdkalender Kerk in Actie. Er ligt een aantal kalenders in de kerk en via deze website is deze ook gratis te bestellen.

Schriftlezing
De Bijbellezing voor deze dienst sluit aan bij de het thema van de veertigdagentijd: de zeven werken van barmhartigheid. Deze zijn: gevangenen bezoeken, hongerigen eten geven, zieken verzorgen, naakten kleden, vreemdelingen herbergen, dorstigen drinken geven, doden begraven.
De eerste zes komen uit Matteus 25.31-46. De laatste is ontleend aan het apocriefe Bijbelboek Tobit 1.17, waarin naast twee bekende, ook door Christus genoemde werken van barmhartigheid, speciaal de zorg voor de overledenen wordt benadrukt: Ik deelde mijn voedsel met wie honger leed, mijn kleding met wie geen kleren had, en als ik zag dat het lichaam van een gestorven Israëliet buiten de muren van Nineve was gegooid, begroef ik het. In de dienst lezen we de passage uit Matteus 25.
Lees het eens door en vraag jezelf af: waarover gaat het in dit stukje onderwijs van Jezus? In de preek zal ik ingaan op deze vraag.
Ik verklap nu al vast dat het mij ergens anders heeft gebracht dan ik van te voren dacht.

Lees hier de preeksamenvatting

ds Harald Overeem