E-mailAfdrukken

(GEANNULEERD) Verdieping: lezing Epafras

Evenement

Titel:
(GEANNULEERD) Verdieping: lezing Epafras
Wanneer:
wo 15 januari 2020, 20:00
Locatie:
Immanuëlkerk - Waddinxveen, Zuid-Holland
Categorie:
Act.IK/OK+

Omschrijving

Deze activiteit is afgelast wegens ziekte van ds. Gaastra. Zal opnieuw worden ingepland.

————-

We laten niemand zitten.

Ongeveer 2000 Nederlanders zitten in buitenlandse gevangenissen. Ze verblijven daar dikwijls onder moeilijke omstandigheden. De cellen zijn vaak overbevolkt met als gevolg slapen op de grond. Soms is het er erg vuil en dit kan allerlei ongedierte aantrekken zoals kakkerlakken en ratten. Lang niet altijd krijgen de mensen gezond eten en regelmatig luchten is er lang niet altijd bij. Daarnaast wonen de familie en de naasten ver weg. Wat alles nog lastiger maakt, zijn de andere taal en cultuur en vaak ingewikkelde juridische procedures.

De Stichting Epafras vindt dat we deze mensen niet mogen laten zitten, want ieder mens is immers waardevol. Daarom probeert Epafras op allerlei manieren Nederlandse gedetineerden in het buitenland te helpen. Allereerst door hen letterlijk op te zoeken: professionele geestelijke verzorgers, ook wel pastorale gezanten genoemd, bezoeken hen om te luisteren naar hun levensverhalen, hun verdriet en hun hoop.  Epafras werkt nauw samen met de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. Daarnaast zijn er ook hechte werkcontacten met o.a. Reclassering Nederland Bureau Buitenland en Stichting Exodus Nederland, een organisatie die (ex) gedetineerden helpt om op een verantwoorde manier een nieuwe start te kunnen maken in de samenleving. Voor een aanzienlijk deel ontvangt Epafras subsidies van bovengenoemde ministeries, maar ook dragen kerken, particulieren en fondsen bij aan de financiering van haar activiteiten.

Ik ben 10 jaar actief als pastoraal gezant van Epafras; op dit moment  bezoek ik 2 weken per jaar een aantal gevangenissen in Vlaanderen en spreek dan zo’n 25 gedetineerden. Heel blij ben ik, dat de wijkgemeente Immanuëlkerk qua werktijd 1 week voor haar rekening neemt!

Op deze avond kunt u het nodige van mij horen over het doel en de werkwijze van Epafras.  Graag wil ik mijn ervaringen als pastoraal gezant met u delen. Vragen die o.a. aan de orde zullen komen zijn: Hoe raken Nederlanders verzeild in een buitenlandse gevangenis? Wat ervaren zij? Welke onderwerpen komen in de gesprekken ter sprake? Hoe overleven ze dit? Wat is het perspectief na hun detentie? Wat bezielt Epafras om Nederlandse gevangenen in het buitenland te bezoeken, en dat al sinds 1984? Waarom niet: "Eigen schuld, dikke bult!", maar aandacht?

Ds. Tinus Gaastra


Locatie

Locatie:
Immanuëlkerk
Straat:
Pr. Beatrixlaan 2
Postcode:
2741 DH
Plaats:
Waddinxveen
Provincie:
Zuid-Holland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Immanuëlkerk

Telefoon 0182-613194