• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Een plek waar gebeden en gezongen wordt en waar je in stilte een Bijbelwoord kunt overdenken. Zo'n plek willen we vanuit De Rank graag bieden in de vorm van een Taizéviering. Je bent van harte welkom bij deze vieringen in de stijl van Taizé, die worden gehouden in de grote zaal van de Immanuëlkerk.
Een viering duurt ongeveer 35 minuten. Daarna kun je ook nog even blijven zitten en is er gelegenheid om wat te drinken en elkaar te ontmoeten.

De data in seizoen 2023 - 2024 zijn op vrijdagavond

  • 29 september
  • 19 november
  • 19 januari
  • 22 maart
  • 24 mei
  • 21 juni

Locatie:  Immanuelkerk, Prinses Beatrixlaan 2, Waddinxveen
Tijdstip: 19.30 uur

Werkgroep Taizévieringen
Martien van Bergen, Annette Nieuwveld, Aline & Harald Overeem 

Voor vragen kun je contact opnemen met Harald Overeem, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat is Taizé?

Taizé is een dorpje in Frankrijk en ligt in het hart van de Bourgogne. Daarnaast is Taizé ook de naam van een oecumenische gemeenschap waar jaarlijks meer dan tweehonderdduizend jongeren naartoe gaan.

In 1942 trok de jonge theoloog Roger Schutz vanuit Zwitserland naar Frankrijk op zoek naar een plek om een leefgemeenschap te beginnen. Toen hij in Taizé aankwam, ontmoette hij een oude vrouw die jarenlang had gebeden voor een opleving van de kerk. Zij zag de komst van Roger als een verhoring op haar gebed.

Met zeven andere broeders gaf Roger vorm aan de gemeenschap. Ze leefden van het werk van hun handen en namen geen giften aan. In de jaren die volgden vingen zij Joodse vluchtelingen op en jonge Franse mannen die gedesillusioneerd waren door de oorlog die er woedde. Tegenwoordig bestaat de gemeenschap uit ongeveer 100 broeders, afkomstig uit protestantse en katholieke tradities uit zo'n 30 verschillende landen.

Eenheid van de kerken
Eén van de drijfveren van de protestant Roger Schutz waren de gesprekken met zijn oma. Zij had de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog meegemaakt. In Europa hadden christenen een oorlog gevoerd tegen elkaar: zij hoopte dat in de toekomst de kerken zich zouden verzoenen. De eenheid van de kerken ging haar zeer aan het hart. Roger hoopte deze droom van zijn oma waar te maken. 

Passie voor jongeren
Van meet af aan brandde er bij hem ook een passie voor jonge mensen die op zoek zijn naar God. 
Roger hoopte dat jongeren na een bezoek aan Taizé en de mooie ervaring die zij daar hebben opgedaan, thuis hun geloofsweg zouden voortzetten.

Sinds het einde van de jaren vijftig komen jaarlijks vele duizenden jongeren naar de heuvel van Taizé. Zij komen overal vandaag, alle continenten zijn in de zomermaanden vertegenwoordigd. Kenmerkend aan een dag in Taizé zijn de gebeden. Driemaal daags komt iedereen samen in de Verzoeningskerk voor een dienst. Deze diensten zijn wat anders ingevuld dan wij in Nederland gewend zijn. Taizé heeft een eigen liedcultuur. De liederen zijn door de broeders zelf geschreven en bestaan vooral uit Bijbelverzen, maar ook uit uitspraken van (bekende) christenen. Ze zijn inmiddels in meer dan vijftig talen vertaald.
Daarnaast zijn er Bijbelstudies, groepsgesprekken en workshops over tal van onderwerpen.

Kijk voor meer informatie op www.taize.fr/nl


Gerelateerde berichten: