• Banner Welkom in De Rank
  • Coenecoop College, locatie van De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

 

Hieronder de berichten met betrekking tot de uitzending van de 
familie Van der Maas (Aad, Dineke, Chris en Jos) vanuit onze wijkgemeente naar Albanië
Klik hier om naar de weblog van de fam. Van der Maas op de website bij de GZB te gaan.
Facebook-pagina Fam. Van der Maas in Albanië. Klik hier voor de Nieuwsbrieven.
Correspondentie adres | Steun het werk - doneer online (actuele stand).

 

Twee keer dopen?
Hoe veranderlijk het kan zijn in Albanië ondervind Aad als hij op donderdagavond wordt gevraagd om de zondag daarop een preek te geven in een kerk, waar hij eigenlijk een Fokusi les zou komen verzorgen. De reden hiervan? Het wordt een doopbijeenkomst. Aangekomen bij de kerk in het Noord-Albanese Lac blijkt dat de doop zal plaatsvinden in een rivier vlak bij de snelweg. De kerkleider Bledi kent Aad van de Bijbelschool waar hij vorig jaar is afgestudeerd. Om zijn taken als kerkleider uit te kunnen oefenen werkt Bledi een paar maanden per jaar als bouwvakker in Zwitserland om voor de rest van het jaar kerkleider te zijn.

Elti
U bent ervan op de hoogte dat sinds november 2020, Aad een Albanese parttime collega heeft kunnen aanstellen: Elti Bodinaku. Elti, 28 jaar en verloofd met Bela. Elti heeft aan aantal jaren gestudeerd aan een Duitse Bijbelschool. Samen met Aad is hij als parttime coördinator bij het FOKUSI programma van de GZB actief. Hiernaast is hij in zijn eigen kerk, leider van de aanbiddingsgroep en bijeenkomsten van jongeren. Helaas heeft Elti bij Aad te kennen te geven dat hij zijn geluk vanaf juni buiten Albanië gaat beproeven. Dit geeft alleen maar extra aan hoe “bewegelijk” het is in Albanië en hoe moeilijk het is om zaken goed en stabiel op te bouwen.

 Goed werkende laptops
Voor de bibliotheek in de Bijbelschool is Aad op zoek naar goed werkende laptops. Deze laptops blijven in de bibliotheek staan en studenten kunnen hiermee in de studieruimte werkstukken maken, informatie opzoeken op het internet.
Daarnaast zoekt Aad naar laptops voor de mentoren van de online Bijbelcursussen. Aad heeft gelukkig de beschikking over getrainde mentoren die graag mee willen helpen, maar Aad kan ze helaas niet inschakelen omdat ze niet over een laptop of PC beschikken. Deze mentoren wonen verspreid over heel Albanië en zouden de laptop thuis gebruiken. 

Praktische programma’s Fokusi kerken
De afgelopen periode hebben de kerken aangesloten bij het Fokusi programma weer een aantal praktische programma’s aangeboden. In de plaats Lezhe, ruim een uur rijden vanaf Tirana heeft de lokale partner (“Teen Challenge") in 1 van de kerkjes waarmee wordt samengewerkt voorlichting gegeven aan een groep met jongeren over  verslaving. Helaas komt drugsverslaving daar ook voor. Een andere activiteit vond plaats in Kucova, 1,5 uur vanaf Tirana werden mensen uitgenodigd voor een medische check up. Deze vond plaats in de wijk waar een nieuwe kerk zich heeft gevestigd. 

Gemeentereis Albanië/Kosovo, maart 2022, sluiting aanmelding
Eind maart sluit de aanmelding voor de gemeentereis Albanië/Kosovo. Deze reis staat gepland van D.V. 23 september t/m 3 oktober 2022. Deze reis is geschikt voor alle leeftijden en zoals het er nu naar uitziet zullen de kosten rond de € 800,- p.p. zijn.
Spreek lokale Christenen, bezoek de ruige natuur en mooie stranden, ontmoet zendingswerkers, biedt hulp in een lokale zigeunerkerk en bezoek ruïnes, dorpjes en steden. Het zou mooi zijn als het reisgezelschap zal bestaan uit mensen van de diverse kerken die de familie van der Maas en Aad zijn werk in Albanië een warm hart toedragen. Voegt u zich bij de gemeenteleden die zich al hebben aangemeld?

Gemeentereis Albanië/Kosovo
Het is de liefhebbers van het televisieprogramma “Wie is de Mol” al opgevallen, maar dit seizoen is het fascinerende decor van dit programma Albanië. Een paar uur vliegen van Nederland in de Balkan.
Een land met een roerig verleden en waar de sporen van het communisme nog zichtbaar zijn. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn alle religies weer toegestaan.
De GZB organiseert een reis voor gemeenten die betrokken zijn bij het werk van de GZB in Albanië van D.V. 23 september t/m 3 oktober 2022.

Partnerschap kerken Nederland – Albanië/Kosovo
Voor lokale kerken in Albanië en Kosovo is Aad voor het Fokusi programma op zoek naar partnerschappen met kerken in Nederland. Het doel van een dergelijke partnerschap is te komen tot een inhoudelijke uitwisseling. Bijvoorbeeld over hoe het vormgeven van kerk-zijn. Bemoediging en gebed. Financiële ondersteuning staat niet op de voorgrond. Gebed voor elkaar, uitwisseling van foto’s en beeldmateriaal om elkaar beter te leren kennen, online contacten voor jeugd, jongeren, senioren etc. wel.
Een voorbeeld zou kunnen zijn deelname aan een GZB reis naar Albanië (zie hier) of gezamenlijk een online Bijbelstudie doen (zie hier). 

Vacature medisch specialist
Op verzoek van de lokale kerken worden regelmatig diaconale activiteiten uitgevoerd door de GZB, zoals medische zorg. In dat kader is de GZB op zoek naar een verpleegkundige, fysiotherapeut of arts. 
Deze persoon zal door heel Albanië reizen om op locatie bij de kerken zorg te verlenen en deze zorg te coördineren, maar zij/hij werkt ook in de medische kliniek ABC te Tirana. Het betreft een positie van medisch-diaconaal werker, de praktische kant van kerkenwerk en is voor een periode van 4 tot 6 jaren. Voor meer informatie zie: https://ap.lc/DDv5U.