• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Bijbelschool
Het schooljaar zit er alweer bijna op. Vanaf oktober tot en met juni studeren ongeveer 100 studenten aan deze parttime school. Elke maand is er een intensieve lesweek. In april
werd er lesgegeven in 3 leerjaren over: Kerkgeschiedenis, Huwelijkspastoraat en Ecclesiologie (= Wat zegt de Bijbel over kerk-zijn?). Op deze manier worden de studenten voorbereid om goede kerkleiders te zijn.
Naast de theoretische lessen zijn de studenten verplicht om actief te zijn in hun eigen kerk, bijvoorbeeld bij jeugdwerk, pastoraat, evangelisatie of het leiden van zondagse bijeenkomsten.

Sinds een paar maanden is ook gestart met intervisie. In kleine groepen praten de studenten, in een vertrouwelijke sfeer over lastige situaties in de kerk. Dat kan gaan over conflicten of pastorale situaties. Hoe ga je bijvoorbeeld om met echtscheiding in je kerk, of ethische vragen zoals corruptie, machtsmisbruik?
Het is goed dat de studenten leren om over deze zaken te praten, zeker omdat het in de Albanese cultuur niet gebruikelijk is om hier open over te zijn. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de communistische geschiedenis, waar je elkaar nooit volledig kon vertrouwen.

Nieuw GZB-programma
De GZB wil graag de komende jaren doorgaan met haar betrokkenheid bij kerken en kerkleiders in Albanië en Kosovo. Om dat goed te kunnen doen, is Aad als Regio-Coördinator bezig om een nieuw 4-jarig programma te schrijven. Daarin wordt uiteraard meegenomen hoe de kerken de afgelopen 4 jaar, de samenwerking hebben ervaren. Over het algemeen is men zeer tevreden en dankbaar voor de Fokusi trainingen, de diaconale acties en de samenwerking op het gebied van jeugdwerk. Aad heeft aan de Albanese en Kosovaarse partners (zoals bijbelscholen, kerken en organisaties) gevraagd hoe men verder wil en wat de mogelijkheden zijn. Ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld het gewenste aantal werkers, zowel van Albanese als ook van Nederlandse zijde, als zendingswerkers. Het is uiteraard belangrijk om een budget te koppelen aan dit programma, zodat de GZB daarvoor fondsenwerving in gang kan zetten. Als dit nieuwe GZB-programma binnenkort gereed is en door alle partijen wordt geaccepteerd, dan is er een gezamenlijk uitgangspunt, waarmee men de komende jaren uit de voeten kan.

Seminar Social Media
Tegenwoordig spelen social media een belangrijke rol, ook in het kerkelijk leven. Daarom organiseerde de GZB een 2-daagse seminar in Zuid-Albanië voor de lokale kerken. Een aantal professionals gaf een training over hoe deze media ingezet kunnen worden om kerkgangers te bereiken, maar juist ook om buitenstaanders aan te spreken. Welke soort foto's of video's spreken tot de verbeelding? Waar moet men op letten? Hoe kan men chat of live streaming het beste inzetten? Wat zijn de digitale gevaren en voor welke doelgroepen maak je gebruik van Instagram, Whatsapp, Messenger, Facebook of TikTok?
De deelnemers hadden allemaal hun telefoon meegenomen om ook praktische oefeningen te doen? De resultaten waren hoopgevend.

Stand van zaken fondsenwerving
Op het moment van schrijven is er nog steeds € 14.149,- toegezegd, waarvan € 5.674,- is ontvangen. Dank u hartelijk voor uw giften en uw gebeden om zodoende het werk van Aad van der Maas in Albanië mogelijk te maken. Helpt u ons om het werk van Aad in Albanië financieel te ondersteunen? Uw gift is hard nodig, tenminste tot juli 2025.

Betrokkenheid vanuit De Rank
Meld u aan voor een heerlijk 5-gangen sponsordiner, geserveerd in een gezellige huiskamer. Laat u culinair verrassen en steun hiermee het werk van Aad van der Maas. De kosten hiervan zijn € 25,- per persoon (meer geven mag altijd!). Het minimale aantal gasten is 10 personen en per diner zijn maximaal 14 personen welkom. Een leuke suggestie om een keer met vrienden, familie, collega’s te beleven. Voor meer informatie mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer nieuws, foto’s en informatie over hoe u kunt meeleven, meebidden en meegeven en hoe u de nieuwsbrieven kunt ontvangen vindt u op de website en gzb.nl/famvdmaas.
Een gift voor de familie Van der Maas kunt u ook rechtstreeks overmaken naar de GZB op rekeningnummer: NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB Driebergen, o.v.v. TFC Aad en Dineke van der Maas. Hoewel vaste gevers de basis vormen van de giften, is het zeker mogelijk om uw losse gift over te maken op bovenstaand rekeningnummer. Het is ook mogelijk om maandelijks een gift over te maken. Dit is mogelijk door middel van het kaartje dat u bij de uitgang van de kerk kunt vinden. Wij kunnen uw gift, welk bedrag dan ook,
zeer goed gebruiken.

De Thuisfrontcommissie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.