• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Koud - Warm
In de vooropleiding bij de GZB is er met Aad en Dineke gesproken over koude en warme klimaatculturen. Hoe verschillend kunnen mensen zijn?
Ze kregen toen het boekje ‘Waarom zijn wij anders?’ Daarin werd gesproken over zogenaamde “Warm-klimaat culturen” versus “Koud-klimaat culturen”. Albanië hoort duidelijk bij de eerste groep en Nederland bij de tweede. Daar staat de familie van der Maas natuurlijk niet elke dag bij stil.

Echter op bepaalde momenten wel. Dineke dacht erover na hoe een verhuizing naar het buitenland haar veel bewuster heeft gemaakt van wat zij zelf heeft meegekregen vanuit haar eigen cultuur.

Zij beseft nu bijvoorbeeld hoe Nederlanders het enorm belangrijk vinden om alles te benaderen vanuit zichzelf, vanuit hun eigen belang. Dit individualisme zit heel diep. Ook in Dineke, realiseert zij zich. Zelfs in hun kerk ziet zij hoe belangrijk het voor anderen is om bijna alles met elkaar samen te doen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd zoekt zij daarin haar eigen ruimte. Verschil mag er zijn, alle culturen hebben natuurlijk hun plussen en minnen. Het voordeel van een individuele samenleving is, dat je alle vrijheid krijgt om te doen wat je zelf graag wilt. Een nadeel daarbij is wel, dat je weinig gericht bent op de ander, op wat zijn of haar belang is.

In Nederland is overleggen een hoog goed. Afspraak is afspraak. Regels zijn regels. Hierdoor weet je waar je aan toe bent, maar soms leidt het ook tot starheid. In Albanië neemt men afspraken niet zo nauw. De ander zegt snel “ja” als je hem iets vraagt. Het is namelijk onbeleefd in deze cultuur om een ander teleur te stellen. Maar het niet nakomen van een afspraak is dan soms opeens geen probleem! Gelukkig voelt zij zich heel goed thuis in Albanië. Het leven is daar anders, maar het is een prettig land om te zijn. Zij hoort dat ook van andere buitenlanders. De Albanezen zijn hartelijk en belangstellend. Ze betrekken je bij hun leven en hebben oprechte belangstelling voor jou. Bij haarzelf merkt zij hoe haar geloof haar helpt om door alle culturen heen met liefde, belangstelling en geduld met de ander samen te leven. Dwars door alle culturele verschillen heen. Uiteindelijk ervaart zij dit als verrijkend. Het boekje "Waarom zijn wij anders" is online via diverse kanalen verkrijgbaar (bijvoorbeeld hier). Van harte aanbevolen!

Stand van zaken fondsenwerving
Zoals al eerder gemeld is 2019 afgesloten met het mooie bedrag van € 30.595,-. Hier zijn we heel dankbaar voor.
Voor 2020 is inmiddels een bedrag van € 2.905,- ontvangen en al € 9.900,- toegezegd. Een prachtig begin voor het nieuwe jaar!

Sponsordiners
Een gezellige avond met een heerlijke diner; dat zijn de sponsordiners waarvoor u zich (individueel of met groep van max. 14 personen) kunt aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Of houd deze website in de gaten voor de komende sponsordiners. 

Betrokkenheid vanuit De Rank 
Meer nieuws, foto’s en informatie over hoe u kunt meeleven, meebidden en meegeven en en de Nieuwsbrieven vindt u op deze websites: klik hier.
De meest recente nieuwsbrieven liggen op zondag ook bij de uitgang in de kerk. Een gift voor de familie Van der Maas kunt u ook rechtstreeks overmaken naar de GZB op rekeningnummer: NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB Driebergen, o.v.v. “TFC Aad en Dineke van der Maas”. Ook vragen we om de familie Van der Maas te steunen door een vaste donatie, maandelijks of jaarlijks, wat u wilt. Het is belangrijk dat er meer vaste donateurs komen! Zie ook hier op de website of neem een kaartje mee bij de uitgang van de kerk. Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook altijd één van de TFC-leden aanspreken.

De Thuisfrontcommissie