• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Artur Tushi
Eén van de voorgangers waar Aad regelmatig contact mee heeft is Artur Tushi, voorganger van de Evangelicale Gemeente, Het levende water in Berat. Artur is 46 jaar en kwam op zijn 18e tot het geloof.
Voordat hij ging geloven dronk hij, rookte hij en had hij problemen met de politie. Dat is sinds hij tot geloof is gekomen niet meer het geval. God riep hem om voorganger van de gemeente in Berat te worden, spannend omdat hij daarvoor een meubelzaak laat gaan, kan hij nog voorzien in het onderhoud van zijn gezin?

Intussen de zaak omgedraaid en zegt Artur te sterven als hij geen bediening had.
De gemeente in Berat ontstond in 1991, na de val van het communisme. Voornamelijk Amerikaanse zendelingen stortten zich op Albanië, sinds 1976 de eerste atheïstische staat ter wereld. Albanië is één van de armste landen van Europa. Met name jongeren zien hun toekomst in West-Europa en Noord-Amerika en vertrekken.
Berat is een stad met zo’n 60.000 inwoners. Artur groeide daar op. Hij studeerde van 2018-2020 aan de ISTL Bijbelschool in Tirana. Aad heeft Artur daar ook onderwezen. Artur zegt de basiselementen van het christelijke geloof daar geleerd te hebben van ‘Adi’ zoals Aad in het Albanees wordt genoemd. Later neemt Artur deel aan het Fokusi programma. Artur vindt dat het Fokusi programma geschikt is voor de hele gemeente. Iedereen kan hierin worden betrokken.
De gemeente in Berat heeft een diaconaal project opgezet, een gaarkeuken. Deze keuken biedt soep aan 50 arme mensen. De gemeente in Berat werkt ook samen met de voedselbank, die aan 50 armlastige gezinnen pakketten met vers voedsel uitdeelt. Artur is blij dat zijn gemeente deelneemt aan het Fokusi programma en ook fijn samenwerkt in het opzetten van een conferentie voor voorgangers. Samen met Fokusi en de ABC kliniek is er een medisch programma in een dorp bij Berat opgezet. In dat dorp is de medische hulp beperkt. Gebed betekent veel in het leven van Artur en zijn vrouw. De afgelopen jaren heeft gebed hun kracht gegeven om het vol te houden. Artur heeft God voortdurend gevraagd hem ergens anders voorganger te maken, maar de Here maakte hem duidelijk, Artur moet dienen in zijn geboortestad!

Kosovo
Aad komt regelmatig in Kosovo om daar Fokusi lessen te geven in de lokale kerken. De laatste tijd lopen de politieke spanningen hoog op. De bevolking is bang dat eenzelfde scenario zich herhaalt zoals in 1998-1999. Indertijd vielen er ruim 10.000 doden en meer dan 1 miljoen mensen werden dakloos. In het voormalige Joegoslavië was Kosovo een provincie van Servië. Servië accepteerde daarom niet dat Kosovo onafhankelijkheid wilde. Na de oorlog vertrokken veel Serviërs, waardoor het percentage Albanezen verder steeg tot 95%.
Veel middeleeuwse Orthodoxe kloosters bevinden zich in Kosovo, daarom ziet Servië, Kosovo als het hart van hun religie. Kosovaren zijn echter vrijwel allemaal moslim. De recente onrust heeft te maken met de lokale verkiezingen. In het noorden zijn Serviërs in de meerderheid en zij boycotten de verkiezingen. Vandaar dat Albanezen werden gekozen als burgemeesters. Toen deze hun intrek wilden nemen in de kantoren werden zij door de Serviërs geweigerd. Extra NAVO troepen zijn gezonden om de opstand te onderdrukken en aan de andere kant wordt Servië gesteund door Rusland en China.
Aad was begin juni in een kerk in Noord-Kosovo. Een aantal gemeenteleden volgt de ISTL Bijbelschool lessen online. De voorganger vertelde dat de rellen op 10 minuten van de kerk hadden plaatsgevonden, hij vond het moeilijk om in te schatten wat de toekomst op dit gebied zou brengen. Een ander punt van zorg is dat de voorganger bang is dat de moslims in Kosovo steeds fanatieker worden en een aantal elementen van de sharia zullen invoeren. Dan wordt het voor christenen erg lastig. Wilt u bidden voor blijvende vrede en vrijheid in Kosovo!?

Stand van zaken fondsenwerving
Tot op heden is er in 2023 € 13.363 toegezegd, waarvan € 6.928 is ontvangen. Het aantal vaste gevers is 45 en deze brengen maandelijks het bedrag van € 850,- bij elkaar.

Dank u hartelijk voor uw giften en uw gebeden om zodoende het werk van Aad van der Maas in Albanië mogelijk te maken. Helpt u ons Aad zijn werk in Albanië financieel te ondersteunen? Uw gift is hard nodig.

Betrokkenheid vanuit De Rank
Sponsordiners
Meld u aan voor een heerlijk vijfgangen sponsordiner, geserveerd in een gezellige huiskamer. Laat u culinair verrassen en steun hiermee het werk van Aad van der Maas.
De kosten hiervan zijn € 25,- per persoon (meer geven mag altijd!). Het minimale aantal gasten is 10 en per diner zijn maximaal 14 personen welkom.
Voor meer informatie bel of mail Heleen Zandbergen| Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Tonny Twigt | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie
Meer nieuws, foto’s en informatie over hoe u kunt meeleven, meebidden en meegeven en hoe u de Nieuwsbrieven kunt ontvangen vindt u op deze website en op gzb.nl/famvdmaas. Een gift voor de familie Van der Maas kunt u ook rechtstreeks overmaken naar de GZB op rekeningnummer: NL91 INGB 0690.7624.45 t.n.v. GZB Driebergen, o.v.v. TFC Aad en Dineke van der Maas.
Hoewel vaste gevers de basis vormen van de giften, is het zeker mogelijk om uw losse gift over te maken op bovenstaand rekeningnummer. Het is ook mogelijk om maandelijks een gift over te maken. Dit kan door middel van het kaartje dat u hier of bij de uitgang van de kerk kunt vinden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

de Thuisfrontcommissie