• Coenecoop College, locatie van De Rank

  • Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

 

Hieronder de berichten met betrekking tot de uitzending van de 
familie Van der Maas (Aad, Dineke, Chris en Jos) vanuit onze wijkgemeente naar Albanië
Klik hier om naar de weblog van de fam. Van der Maas op de website bij de GZB te gaan.
Facebook-pagina Fam. Van der Maas in Albanië. Klik hier voor de Nieuwsbrieven.
Steun het werk - doneer online (actuele stand).

Aardbeving Albanië
Eind november werd Albanië getroffen door een heftige aardbeving. Het epicentrum lag in Durres, 35 km vanaf Tirana. Er waren ruim 50 doden en veel gewonden. Veel huizen waren beschadigd en onbewoonbaar. Ook een aantal kerken was niet meer te gebruiken. In de weken erna werden daarom soms kerkdiensten op straat gehouden. De VUSH (Evangelische Alliantie) heeft, in samenwerking met de overheid, meegeholpen tijdens de eerste dagen. Veel mensen moesten in tenten de nacht doorbrengen. Ook werden er maaltijden uitgedeeld.

De Thuisfrontcommissie van de Familie van der Maas, in 2017 uitgezonden naar Albanië via de GZB vanuit wijkgemeente De Rank in Waddinxveen, is voornemens een familiereis naar Albanië te organiseren.

 

 

Het concept programma van de reis ziet er globaal als volgt uit:

  • in de herfstvakantie 2020 (16/17-23 oktober)
  • verblijf in de hoofdstad Tirana
  • uitstapjes naar culturele bezienswaardigheden in Tirana, Korca (met overnachting), Berat, Lushnje, Durres en Kruje

De familie Van der Maas is vanuit onze gemeente uitgezonden naar Albanië. Vorige week is het land (opnieuw) getroffen door een zware aardbeving.
Hieronder een fragment uit de laatste Nieuwsbrief van de familie Van der Maas over deze aardbeving.

 

Aardbeving
Met een enorm gebulder werden we op dinsdagmorgen 26 november letterlijk uit ons bed geschud. Het was bijna 4 uur in de ochtend. Ons huis stond te trillen…..

Laptops voor de Bijbelschool
Tijdens zijn werkverlof heeft Aad o.a. verteld over zijn werk op een Bijbelschool in Tirana. Aad probeert het niveau van deze Bijbelschool te laten registreren op HBO niveau. Belangrijk daarbij is o.a. een goede bibliotheek en dat de studenten wordt geleerd hoe ze een werkstuk moeten schrijven. De meeste studenten hebben helaas niet de beschikking over een computer. Dit maakt het extra lastig een goed werkstuk in te leveren. Het zou daarom prachtig zijn om op de Bijbelschool circa 5 - 10 laptops neer te zetten.

Aad was van 26 oktober t/m 9 november op werkverlof in Nederland. Tijdens dit verlof heeft hij diverse presentaties gehouden in diverse kerken en heeft hij zichzelf gepresenteerd bij enkele bijeenkomsten binnen de Rank, zoals Follow me. Het is een zegen dat eind oktober 10 studenten van de bijbelschool waar Aad actief is zijn afgestudeerd. Dit seizoen hebben vele eerstejaars studenten zich gemeld.

Familie Van der Maas, september 2019

Op 21 september 2019 werd Tirana opgeschrikt door een heftige aardbeving: 5.8 op de schaal van Richter. Ook de naschokken waren heftig. Er was schade aan gebouwen en wegen. De paniek onder de bevolking was groot, maar er zijn gelukkig geen doden gevallen. Wel waren er ruim 100 gewonden. De scholen waren een aantal dagen gesloten, maar daarna werd het gewone leven weer opgepakt.

Dineke is na de zomer weer gestart met de Engelse lessen bij de naschoolse opvang van Alo Mik. Dit zijn individuele lessen, zodat er volop persoonlijke aandacht kan zijn voor iedereen. 

Kerken
De protestantse kerken in Albanië zijn jong en kwetsbaar. De meeste kerken hebben geen kerkenraad, maar zijn afhankelijk van 1 of 2 enthousiaste leiders, die zelf niet als kind opgegroeid zijn in een kerk. Daardoor ontbreekt het hen aan goede voorbeelden en aan stabiliteit. De VUSH probeert de protestantse kerken bij elkaar te brengen. Aad heeft veel gereisd en gesproken in Albanië met kerkleiders uit Albanië en Kosovo. De kerken zijn verschillend qua visie, aanpak enz.