• Coenecoop College, locatie van De Rank

  • Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

 

Hieronder de berichten met betrekking tot de uitzending van de 
familie Van der Maas (Aad, Dineke, Chris en Jos) vanuit onze wijkgemeente naar Albanië
Klik hier om naar de weblog van de fam. Van der Maas op de website bij de GZB te gaan.
Facebook-pagina Fam. Van der Maas in Albanië. Klik hier voor de Nieuwsbrieven.
Steun het werk - doneer online (actuele stand).

Koud - Warm
In de vooropleiding bij de GZB is er met Aad en Dineke gesproken over koude en warme klimaatculturen. Hoe verschillend kunnen mensen zijn?
Ze kregen toen het boekje ‘Waarom zijn wij anders?’ Daarin werd gesproken over zogenaamde “Warm-klimaat culturen” versus “Koud-klimaat culturen”. Albanië hoort duidelijk bij de eerste groep en Nederland bij de tweede. Daar staat de familie van der Maas natuurlijk niet elke dag bij stil.

Op zondag 16 februari werd er gecollecteerd voor de familie Van der Maas. Zij zijn door de GZB vanuit onze gemeente uitgezonden naar Albanië.

Aad geeft daar les op de bijbelschool (ISTL) en ondersteunt de opbouw van veelal kleine protestantse kerkjes in Albanië. Dineke geeft Engelse les aan kinderen op de naschoolse opvang voor Roma-gezinnen via de organisatie Alo!Mik. 

Huiswerkklas
Twee keer in de week gaat Dineke vol goede moed naar de huiswerkklas om een aantal zigeuner-kinderen te helpen met de Engelse taal. Een vorige keer had zij zich goed voorbereid, maar daar aangekomen bleek de les niet door te gaan. In het wijkcentrum van de organisatie Alo!Mik waren namelijk een aantal gasten uit Zwitserland. Deze gasten wilden graag iets aan de kinderen vertellen en laten zien over hun cultuur. Mooie plaatjes van landschappen en huizen, maar ook over hoe de mensen in Zwitserland heel anders met elkaar omgaan dan in Albanië.

Aardbeving Albanië
Eind november werd Albanië getroffen door een heftige aardbeving. Het epicentrum lag in Durres, 35 km vanaf Tirana. Er waren ruim 50 doden en veel gewonden. Veel huizen waren beschadigd en onbewoonbaar. Ook een aantal kerken was niet meer te gebruiken. In de weken erna werden daarom soms kerkdiensten op straat gehouden. De VUSH (Evangelische Alliantie) heeft, in samenwerking met de overheid, meegeholpen tijdens de eerste dagen. Veel mensen moesten in tenten de nacht doorbrengen. Ook werden er maaltijden uitgedeeld.

De Thuisfrontcommissie van de Familie van der Maas, in 2017 uitgezonden naar Albanië via de GZB vanuit wijkgemeente De Rank in Waddinxveen, is voornemens een familiereis naar Albanië te organiseren.

 

 

Het concept programma van de reis ziet er globaal als volgt uit:

  • in de herfstvakantie 2020 (16/17-23 oktober)
  • verblijf in de hoofdstad Tirana
  • uitstapjes naar culturele bezienswaardigheden in Tirana, Korca (met overnachting), Berat, Lushnje, Durres en Kruje

De familie Van der Maas is vanuit onze gemeente uitgezonden naar Albanië. Vorige week is het land (opnieuw) getroffen door een zware aardbeving.
Hieronder een fragment uit de laatste Nieuwsbrief van de familie Van der Maas over deze aardbeving.

 

Aardbeving
Met een enorm gebulder werden we op dinsdagmorgen 26 november letterlijk uit ons bed geschud. Het was bijna 4 uur in de ochtend. Ons huis stond te trillen…..

Laptops voor de Bijbelschool
Tijdens zijn werkverlof heeft Aad o.a. verteld over zijn werk op een Bijbelschool in Tirana. Aad probeert het niveau van deze Bijbelschool te laten registreren op HBO niveau. Belangrijk daarbij is o.a. een goede bibliotheek en dat de studenten wordt geleerd hoe ze een werkstuk moeten schrijven. De meeste studenten hebben helaas niet de beschikking over een computer. Dit maakt het extra lastig een goed werkstuk in te leveren. Het zou daarom prachtig zijn om op de Bijbelschool circa 5 - 10 laptops neer te zetten.

Aad was van 26 oktober t/m 9 november op werkverlof in Nederland. Tijdens dit verlof heeft hij diverse presentaties gehouden in diverse kerken en heeft hij zichzelf gepresenteerd bij enkele bijeenkomsten binnen de Rank, zoals Follow me. Het is een zegen dat eind oktober 10 studenten van de bijbelschool waar Aad actief is zijn afgestudeerd. Dit seizoen hebben vele eerstejaars studenten zich gemeld.