• Coenecoop College, locatie van De Rank

  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

 

Hieronder de berichten met betrekking tot de uitzending van de 
familie Van der Maas (Aad, Dineke, Chris en Jos) vanuit onze wijkgemeente naar Albanië
Klik hier om naar de weblog van de fam. Van der Maas op de website bij de GZB te gaan.
Facebook-pagina Fam. Van der Maas in Albanië. Klik hier voor de Nieuwsbrieven.
Steun het werk - doneer online (actuele stand).

Skypen
Volgens het Nederlands Woordenboek betekent het werkwoord skypen “via internet bellen terwijl je elkaar ziet op het beeldscherm” Tijdens de vergadering van de thuisfrontcommissie op 15 januari jl. hebben wij geskypet met Aad en Dieneke. Het is goed om met elkaar van gedachten te wisselen, agendapunten door te nemen en intussen elkaars gezichten en uitdrukkingen te zien. Wat prachtig dat deze techniek bestaat en de afstand van ruim 2200 km een stuk kleiner maakt.

Bijbelschool
Sinds deze zomer werk ik (Aad) o.a. mee aan de grootste Bijbelschool van Albanië, de ISTL (International School of Theology and Leadership). Het is mooi om te zien hoe ruim 70 studenten uit Kosovo, Macedonië, Montenegro en heel Albanië zich enthousiast verdiepen in thema’s zoals Nieuwe Testament, kerkadministratie, Pastoraat of Liturgie. Elke maand komen ze voor 1 week naar Tirana en krijgen ze ‘s avonds les. Op die manier kunnen ze deze HBO-studie combineren met een andere baan.

Er is een nieuwe Nieuwsbrief verschenen van de fam. Van der Maas in Albanië. Met dit keer nieuws over het werk van Aad voor de Bijbelschool in Tirana, o.a. over Diaconaat en ook over de VUSH. En ook een verhaal van Dineke over "zien en gezien worden" in de hoofdstad Tirana. Lees hier de hele nieuwsbrief.

De Thuisfrontcommissie

Bij de familie Van der Maas gaat alles goed. Vorige maand hadden zij een korte herfstvakantie en zijn zij twee dagen naar Korca (in Zuid-Albanië) geweest. Voor Aad was het vooral interessant omdat hij daar in de jaren 90 gewoond heeft. Intussen was het wel erg veranderd. Op school gaat het gelukkig goed met Chris en Jos. Zelf raakt Aad stap voor stap steeds meer betrokken bij de bijbelschool in Tirana. Dat heeft wel behoorlijk lang geduurd, maar hij is erg blij dit nu te kunnen doen. Dineke heeft ook haar draai wel gevonden bij Alo Mik, waar ze Engelse les geeft (2x per week) in de naschoolse opvang. En ook heeft ze les in de Albanese taal.

Speculaasactie
Op het moment dat u dit leest is de speculaasactie voor de fam. Van der Maas net afgerond. Het resultaat van deze actie is op het moment van schrijven dus nog niet bekend. Wij zijn Bakkerij ’t Stoepje Niels Koelewijn erkentelijk dat wij de speculaaspakketten voor een gereduceerde prijs konden kopen. Hierdoor konden wij de speculaas weer voor een - nog steeds - schappelijke prijs verkopen en hiermee alsnog een opbrengst voor de Fam. Van der Maas realiseren. U verneemt dit bedrag via de Zondagsbrief, de website of in de volgende Kompas.

In plaats van een geschreven update uit Albanië, ditmaal een filmpje wat Aad heeft gemaakt met foto- en filmmateriaal van de familie Van der Maas in Albanië (zie hieronder of hier). 

Het lied wat in het filmpje te horen is heeft Aad op 22 oktober opgenomen tijdens de opening van één van de lessen op de Bijbelschool waar Aad lesgeeft (zie halverwege ook de beelden).  Het lied (oorspronkelijk van Chris Tomlin) is in het Engels hier te zien.

Update Fam. van der Maas
Weer thuis in Albanië zijn Chris en Jos inmiddels weer aan school begonnen, Dineke pakt haar vrijwilligerswerk bij Alo!Mik weer op en is Aad ook weer aan het werk. Met als aandachtspunt het opzetten en uitbouwen van theologisch onderwijs voor de Protestantse kerk in Albanië. In de laatste nieuwsbrief zegt hij hier o.a. over:

“In de afgelopen maanden heb ik mij nog verder kunnen verdiepen in de situatie van de Albanese protestantse kerken en de diverse trainingen. Ik heb lessen bijgewoond, conferenties bezocht en veel contacten gelegd.

Fam. vd Maas in Nederland
Na een vakantie van 5 weken in Nederland is de familie Van der Maas op 23 juli weer naar huis in Albanië gegaan. Zij hebben een goede tijd in Nederland gehad met veel ontmoetingen en de nodige ontspanning. Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen door middel van huisvesting, fietsen die hen ter beschikking stonden en de ontmoetingen en blijken van aandacht. Voor Chris en Jos is het nog even vakantie, zij gaan in september weer naar school. En ook Aad en Dineke pakken inmiddels hun werkzaamheden weer op.